Младежки лагер „Предизвикай се да компостираш“

business_calender Кога: 15 септември – 18 септември

32 Къде: с. Езерец, община Шабла

33308 Кой: 15 човека (с предимство са ранните регистрации)

stopwatch-icon-vector-illustration-flat-design-style_194576663Краен срок: 5 септември

 dp-check-mark-iconОдобрение: 7 септември

tumblr_m8gpyvovLl1r37powo2_r1_250 Екологично сдружение За Земята

 

След първото ни лятно предизвикателство на село, идва ред и на второто със следващия ни младежки лагер – „Предизвикай се да компостираш“. Лагерът ще се проведе в периода 15-18 септември в екоцентъра на варненската организация ОЦОСУР в с. Езерец, Община Шабла. Темата с комостирането вече засегнахме по време на предишния ни лагер „Живот на село и други магии“, а сега с помощта на нашите домакини и лектори ще имаме възможност не само да научим надълго и нашироко, но и да се включим в направата на различни видове компостери.

Ще се запознаем в детайли с компостирането – на теория и на практика. Ще научим как работят, какви видове има и полезни съвети за това как „боклука“ може да се превърне отново в „храна“ за саксиите на балкона, градинката пред блока или тази на село. Заедно ще научим и кои са най-подходящите компостери за различните ни нужди- както за градски, така и селски условия. Освен полезни за нас, ще се опитаме да сме полезни и за тези около нас – ще помогнем за изграждането на обществен компостер в община Шабла, с които от екологично сдружение За Земята работим по темата Нулеви отпадъци. Надяваме, че заедно ще успеем да намалим отпадъците на общината, а примерът ни да бъде последван и от други общини и населени места. Участниците в лагера ще се научат и как да си направят компостиращи тоалетни.

Естествено не всичко, което изхвърляме, може да отиде в компоста. Затова ще си говорим как може да намалим или сведем до минимум тези отпадъци, които са по-сериозни замърсители на околната среда.

Ще си поговорим и за необходимостта от промяна на системата, в която ценни ресурси отиват на сметището. Ще обменим знания, мнения и идеи за нуждата от промяна на системата и цялостна трансформация както на местно, така и в световен мащаб. Ще се опитаме да разберем причините за социална, икономическа и екологична криза като криза на човечеството и възможностите за промяна на консуматорското общество, в което живеем, как по-добре да ценим, използваме и трансформираме природните ресурси.

money-vector-icons-set-isolated-grey-background-eps-file-available-31427252 Дарение за участие в лагера е 20 лв, които се заплащат предварително ( ще изпратим повече информация на одобрените кандидати). Ако си ученик/студент и не можеш да си позволиш таксата, пиши ни своята мотивация и защо трябва да те изберем за „участник-стипендиант“.

camping-location_318-27247Настаняването ще бъде на палатки. Тоалетната е компостна, разполагаме с няколко къмпинг душове. Не забравяйте канчетата, за другата посуда нашите домакини са се погрижили! Ще участваме и в приготвянето на храната и организирането на лагера.

register-now-stamp-16733014

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.