Добре дошла на мен, вторият “първи” стажант в YOUTHub

img_20161014_151412222Привет и от мен, вторият “първи” стажант в YOUTHub. Да, наясно съм колко нелепо звучи предходното изречение, но то като че ли най-добре синтезира настоящата ситуация за по-мързеливите като мен. След като вече встъпителните думи са налице, е време, драги читателю, да се отговори по-задълбочено на назряващите в твоята глава въпроси.

Нека да започнем отначало, колкото и да е тривиално. Казвам се Александра Александрова, на 23 години, 23 от които съм прекарала в град София, току-що завършила бакалавърската си степен и съответно вече спадаща към незавидната категория “безработни”. Последното донякъде обяснява настоящия ми статут на стажант, но не дава адекватен отговор на въпроса Защо втори “първи” стажант?”. Макар логическата връзка да не е твърде далечна, все пак ще обясня. Както можете да видите на страницата на YOUTHub, предходният блог-пост е на моята връстница Цвети. Отново за по-мързеливите, на които не им се рови, тя също е стажант в организацията и заедно с нея се очертава да бъдем “първата партида” новоприсъединили се към каузата.

С това уточнение идва ред на по-персоналната част, в която ще разкажа малко повече за себе си. Както вече беше споменато, преди три месеца завърших бакалавър в Софийски университет “Св. Климент Охридски” със специалност Европеистика. Тук обикновено следва озадачен поглед, последван от плахия въпрос “Какво ще рече това?”. Именно поради тази причина ще избързам да поясня, че по същество специалността Европеистика е доста сходна с познатите на всички ни Международни отношения, но нейният фокус е поставен върху Европейски съюз− възникване, структура, начин на функциониране, правна природа, създаване и провеждане на политики и т.н. Разбира се, липсата на асоциации може да се оправдае до някъде и с факта, че въпросната специалност е сравнително нова не само за СУ, но и за останалите европейски висши учебни заведения като цяло. Знам това със сигурност, тъй като по време на следването си прекарах един семестър в университета в Маастрихт, Нидерландия, по линия на програмата “Еразъм+”. Благодарение на тази възможност успях да натрупам ценни за мен опит и знания, да попътувам, да се запозная с хора от цял свят, и което е по-важно, да обменя мнения и идеи с тях. Затова горещо препоръчвам на всеки свой познат, а сега и на вас, да се възползвате от програмата.

За да завърша този не особено увлекателен разказ ще кажа, че кандидатствайки за този стаж, не очаквах да попадна на такива инициативни, амбицирани и енергични хора, каквито се оказаха Мадлен и Михаела.

Първоначално бях леко стресната от факта, че хора на моите години са толкова сигурни с какво искат да се занимават и знаят как да го постигнат, но същевременно бях ужасно радостна да видя, че има някой (дори двама), споделящ моите впечатления.

Що се касае до самият портал YOUTHub наистина вярвам, че е крайно необходимо да съществува подобна изцяло младежка платформа, която да концентрира в себе си актуална и достъпна за всеки информация за разнообразни по своята тематика и насоченост обучения, стажове, обмени, стипендии и други. Е, това е всичко за сега. Stay tuned, защото се очертава да чувате повече от и за нас в бъдеще!