Покана за кандидатстване в Програма „Социалното предприемачество – възможност за обезкуражените млади хора в област Шумен” 2016-2017 г.

Ако сте неправителствена организация в обществена полза, работите в област Шумен и искате да развивате социално предприемачество в подкрепа по-доброто бъдеще на уязвими младежи от района, но не знаете как, то новата програма за социално предприемачество е точно за вас!

От 10 ноември 2016 г. неправителствени организации и екипи от района на Шумен имат възможността да кандидатстват за участие в Програма „Социалното предприемачество – възможност за обезкуражените млади хора  в област Шумен“. Програмата цели да подкрепи местни организации, които развиват или искат да развиват социално предприемачество, за да осъществят своите бизнес идеи в подкрепа на т. нар. група NEETs  – необучени, необразовани и неработещи млади хора от областта.

Какво представлява Програмата?
Програмата цели да подкрепи изграждането на капацитет на социалните предприятия на местни организации и екипи. Програмата е с продължителност 4 месеца (от януари до април 2017 г.) и включва следите три етапа:

•    През първия обучителен етап на Програмата (януари – февруари 2017 г.) участниците ще преминат серия от обучения, чрез които ще научат повече за същността на социалните предприятия, развиването на свързан с мисията на организацията бизнес и спецификите  на подходите за работа с групата NEETs.

•    Вторият практически етап (февруари – април 2017 г.) включва разписване на бизнес планове под менторската подкрепа на различни експерти в процеса, които ще помагат на организациите с конкретни насоки и практически съвети.

•    В третия конкурсен етап (април 2017 г.) участниците ще представят подготвените бизнес планове пред жури от общественици и представители на бизнеса на местно ниво. Най-добрите три бизнес плана ще спечелят награден фонд за стартиране на своята бизнес инициатива.

Всички обучения, както и конкурсът за най-добър бизнес план ще се проведат на територията на гр. Шумен.

За кого е подходяща?
–    Всяка неправителствена организация (сдружение, фондация или читалище) от област Шумен, регистрирана в обществена полза, която желае да развива свързана с мисията си стопанска дейност, чрез която да подкрепя младите хора от групата на NEETs (млади хора, които са необразовани, необучени и неработещи) – като ги наема на работа, произвежда продукти за тях или с постигнатите резултати развива програми за социално включване на уязвими младежи;
–   Екипи от млади хора от област Шумен, които искат да развиват стопанска дейност, но продуктът следва да бъде насочен към групата на NEETs.

Кандидатстване
Всички местни организации и екипи, които желаят да участват в Програмата, попълват формуляр за кандидатстване, който може да бъде изтеглен от  ТУК

email-1 Формулярът се попълва и изпраща от официалния представител на съответната нестопанска организация или от член на екипа на електронен адрес: office@abcshumen.org или по пощата на адрес:гр. Шумен, 9700, Ул.“Цар Освободител“ 130 – „Агробизнес център / Бизнес инкубатор – Шумен“ .
Лице за контакт – Петинка Петрова, „Агробизнес център / Бизнес инкубатор – Шумен“, тел. 054 800 629; моб. тел: 089 666 24 99.

clock-1Краен срок за кандидатстване: 30 ноември 2016 г .

За участие в Програмата не се заплаща такса.

Програмата се реализира за първа година на територията на област Шумен с подкрепата на УНИЦЕФ България и Български център за нестопанско право (БЦНП). Местен партньор на Програмата е „Агробизнес център / Бизнес инкубатор – Шумен“.