7 впечатляващи въпроса, които те открояват като кандидат за работа

Интервютата за работа са стресиращи – притесняваме се какво да облечем, как и какво да говорим и често се чудим когато интервюиращият ни пита дали имаме въпроси, как трябва да отговорим. Да задаваме ли въпроси и ако да, то тогава какви да са? Или да кажем, че нямаме и това ще се отрази ли по някакъв начин на кандидатурата ни?

Типът въпроси, които ти като кандидат можеш да зададеш, зависи от това дали това е първото или финалното интервю. Тъй като целта ни е да ти помогнем да влезеш в списъка на потенциалните служители и да избереш предложения за работа с добра кариерна перспектива, ще ти споделим какви въпроси ще впечатлят интервюиращия на първо интервю. Можеш да избереш няколко в зависимост от ситуацията. Ако интервюиращият ти даде възможността да зададеш въпроси, ще е страхотно да се възползваш. От друга страна и ти самият можеш учтиво да попиташ „Може ли да задам няколко въпроса?”.

Да търсиш отговори е препоръчително, защото така можеш да постигнеш две неща – едното е, че добрите въпроси впечатляват и рефлектират на нивото ти на интерес за позицията и второто, че по този начин получаваш повече информация, която ще те подготви за следващото интервю, при неговото достигане. Важно уточнение – наивните и глупави въпроси предполагат наивен и глупав отговор, така че е необходимо да се подготвиш добре или въпросът може да ти изиграе лоша шега.

Първи въпрос: Кои са най-важните задължения на позицията?

Цел: Ще разбереш какви са предизвикателствата и можеш да се подготвиш по-добре да предложиш решения, ако си поканен на следващо интервю.

Втори въпрос: Как компанията награждава най-добрите служители и какви са критериите за оценка на добро представяне?

Цел: Показваш амбиция и желание за работа. Също така е по-добра формулировка от „Чрез коя система компанията оценява работното представяне?”

Трети въпрос: Това новосъздадена позиция ли е или заемам нечие място?

Цел: За нови позиции не съществуват критерии в организацията, тоест това за теб като избран кандидат означава добра възможност да се докажеш по-бързо. Също трябва да се убедиш, че позицията е точно дефинирана в обявата, за да се избегне несъответсвие в очакванията на двете страни.

Четвърти въпрос: Какви са добрите качества на човека, който в момента изпълнява тази длъжност? Има ли нещо, което според Вас като лидер може да бъде по-добре извършено на тази позиция?

Цел: Ще разбереш какво да правиш и какво не и оставяш добро впечатление, защото интервюиращият ще те приеме като възприемчив и желаещ да показваш резултати.

Пети въпрос: Проучих продукта и изглежда, че разпространението му има потенциал за подобрение. Какво прави компанията на този фронт, тъй като описанието на позицията споменава, че разпространението е ключова област?

Цел: Показва засилен интерес от твоя страна и по този начин научаваш повече за проблемите и нуждите на компанията. Като адресираш проблема се проявяваш като човек, готов да дава решения.

Шести въпрос: Как компанията се справя с предизвикателството на ниските продажби в условията на сегашния пазар?

Цел: Този тип информация по какъвто и да е проблем ще ти помогне да впечатлиш интервюиращия като споделиш идея, която може да си изпуснал, докато си отговарял на подобен въпрос по време на интервюто.

Седми въпрос: Какъв е ръстът на организацията през последните 2-3 години? В по-широк смисъл какви са бизнес плановете на компанията за следващите 1-2 години?

Цел: Да разбереш възможностите за кариерно развитие, които компанията предлага.

Както е казано „Въпросите са и отговори” и „Попитай и ще получиш”. Така че дерзай, питай и ще увеличиш шансовете ти да бъдеш нает.

Успех!

Сарабджийт Сакар – Основател на „Aspiration – Recruitment”, интервю „Извън кутията” и експерт по успешно търсене на работа

Източник

Превела и адаптирала: Ангелина Александрова