8-те най-дразнещи грешки,които се срещат в автобиографиите по света

От стартирането на Résumé Writers’ Ink през 2010 Тина Николай смята, че е прочела над 40 000 резюмета.

Това е огромен брой CV-та. През годините Николай споделя, че определени дразнещи грешки са често срещано явление.

Някои от тези неточности не изглеждат като нещо важно. Обаче в конкурентен пазар на труда те могат да бъдат разликата между получаването на мечтаната ти работа и изхвърлянето на автобиографията ти в боклука.

Ето и избора на Николай за най-дразнещните грешки, които можеш да направиш при писането на CV:

  1. Небрежност

(Áine Cain/Business Insider)

„Най-голямата грешка, която търсещите работа допускат е да бъдат небрежни. Обръщат малко внимание на детайлите. Мързи ги!”

Николай казва, че е виждала прекалено много резюмета с правописни грешки, непрофесионални шрифтове, остаряла или маловажна информация.

  1. Прекалено дълги обобщения

(Áine Cain/Business Insider)

Тя казва, че обобщенията може да са дразнещи, когато са написани в прекалено формален стил и съдържат твърде много прилагателни.

“ След известно време обобщенията могат да се четат като дълга глава на книга. По-добре е да изброиш няколко основни точки с важни постижения и марков слоган, гласящ „познат с постигането на XYZ””

  1. Прекалено много модерни думи

(Áine Cain/Business Insider)

Автобиографичен жаргон като „извън кутията”, „отборен играч” и „изключителен комуникатор” са „базови очаквания в днешния пазар” според Николай. „Човек, който е наистина „уникално разрешава проблеми и работи добре в екип” ще предаае това сбито и креативно в своето резюме чрез комбинация от няколко думи и образи.”

  1. Да започнеш тире с „Отговорен за”

(Áine Cain/Business Insider)

Това е още едно „мързеливо” нещо, което се среща прекалено често в резюмета.

„Кандидатите трябва да разберат, че започвайки изречение с „отговорен за” казва на читателя какви е трябвало да бъдат изискванията за работа, но не показва дали реално кандидатът е изпълнявал тези функции,” казва Николай. „Това не доказва, че кандидатът е бил успешен в тези функции. Не бъди мързелив: Отдели няколко минути да обясниш какво си постигнал, а не какво е трябвало да постигнеш.”

  1. Прекалена формалност

(Áine Cain/Business Insider)

Тя казва, че прекалено формалните резюмета я дразнят, защото не са привлекателни и не показват на читателя същността на кандидата.

  1. Придържане към шаблон

(Áine Cain/Business Insider)

Николай казва, че прекалено често хората разчитат на готови CV шаблони, намерени онлайн.

„Шаблоните са проектирани като пътеводител и не са предназначени да бъдат използвани като по калъп,” – казва тя. „Мисли за шаблона като за костюм. Човек носи костюм и го адаптира към собсвения си стил. Шаблонът на резюме е рамка, която да покаже вашата лична марка и най-важното – вашите постижения.”

  1. Празно пространство

(Áine Cain/Business Insider)

„По-често отколкото не, кандидатите използват прекалено много или прекалено малко „бяло пространство”” казва тя в имейл. „Прекаленото много думи с твърде малък марж и малък шрифт дразнят окото. От друга страна обаче и океаните от празно пространство с думи само вляво или само вдясно на резюмето са също толкова дразнещи.”

  1. Прекалено много място за контактната информация

(Áine Cain/Business Insider)

Не трябва да използваш четири реда, за да изброиш името ти, адреса, имейла и телефонния ти номер.

”Спести място като махнеш адреса и събереш името, номера и имейла ти в един ред” казва Николай в имейл. „Пространството в резюмето е ценно и трябва да бъде използвано за релевантни постижения.”

Източник

 

Превела и адаптирала Ангелина Александрова