Какво и как на „Лекции в бара“ през изминалата сряда

Втората лекция от проекта ‚Лекции в бара‘ отведе присъстващите на далечно галактическо пътешествие, което търсеше да отговори на въпроса ‚Как изчисляваме растоянията в космоса?‘.

Младият астроном към БАН Александър Куртенков разказа увлекателно и с висока предцизност методите, използвани за измервания в космоса. Едно от най-интригуващите изследвания, които бяха засегнати по време на лекцията беше това, че Вселената се разширява непрестанно. В резултат на този феномен резултатите от изчислените разстояния между космическите обекти не би могло да бъде определено със стопроцентова точност, понеже когато ние на Земята получаваме данни за броя светлинни години на които се намира този обект, то той вече се е отдалечил.

Александър успя да предизвика любопитството на публиката и отговори на редица въпроси, свързани с Астрономията. В страхотната атмосфера на клуб *Mixtape 5* успяхме за час да се откъснем от нашите рутинни и на моменти не до там интересни задължения и да се пренесем в свят от знания, за който все още знаем толкова малко. Въпреки това обаче усещането, че ние сме отговорни за своята собствена Вселена е именно онова, което ‚Лекции в бара‘ би искал да остави у нас.

Заповядайте на следващата лекция, която ще се проведе на

5 април, клуб *Mixtape 5* B-Side, 19:30. Темата е ‚Координати на Живата вода‘,

а Таня Славова ще ни разкаже какво е общото между магията на легендата и тази на Геодезията.