25 умения за личностно развитие, които да научиш безплатно

Новата година често е време за отразяване и опити за самоподобрение и личностно развитие. Ако вече си се отказал от новогодишните си решения и намерения, то сега е перфектното време да си поставиш по-реални и достижими цели, чрез които да подобриш личния и професионалния си живот.

 

Писане на автобиография

Добрата автобиография може да бъде разликата между това да бъдеш повикан на интервю и да бъдеш подминат като кандидат. По-доброто писане на CV може да ти се отплати като ти даде шанса за по-добро първо впечатление.

Научи език

В днешната глобализирана бизнес обстановка да говориш много езици може да бъде незаменимо лично качество и помощ за личното ти самоусъвършенстване. Не можеш да очакваш да говориш чужд език като роден след няколко месеца учене, но дори и малко познания могат да бъдат от полза в определени ситуации. Този списък може да бъде полезен, ако искаш да научиш език безплатно.

 

Приеми промяната за развитие

Промяната е константа и често опитите да й се противопоставиш са безсмислени. По-добре е да я приемеш, когато стане дума за личностно развитие, защото така ще си по-добре подготвен/а да се адаптираш към нова среда и да сграбчиш възможностите, когато се появят.

Klout оценка за личностно развитие

Влиянието ти в социалните медии е много важно в днешно време и един от най-достоверните показатели за това е твоята Klout оценка. За да я видиш, просто се регистрираш в Klout и свържи акаунтите ти в социалните медии, а после проучи какво да правиш, за да я подобриш.

 

Научи се да презентираш

Презентациите са част от много длъжности и работейки над презентационните ти умения можеш да го превърнеш в ценно лично умение. Това може да включва работа върху дикцията ти (виж Ясен говор), езика на тялото ти и уменията ти за говорене пред публика. Ако искаш да подобриш презентационните ти умения може да минеш и онлайн курс като MOOC. Future learn например предлага страхотни курсове.

Самопромотиране

Ако не можеш да се продадеш, как очакваш някой да повярва в теб?  Докато склонните към скромност може да не харесват идеята да се рекламират, самопромотирането е жизненоважно умение в редица случаи като интервюта за работа, търговски презентации и представяния. Струва си да можеш да откроиш силните си страни без да изглеждаш надут. А защо да не създадеш блог, в който да пишеш за експертизата си?

 

Конструктивно водене на спор

Споровете могат да бъдат деструктивни и вредни за личностното ти развитие, но ако подходиш правилно към тях, могат да бъдат много полезни. Въпросът е да се научиш да спориш конструктивно, което често означава да контролираш емоциите си и да показваш по-голямо разбиране за чуждите гледни точки.

 

Техника за водене на интервю

Интервютата за работа могат да бъдат мъчителни, но можеш да се подготвиш за тях като подобриш техниката си за водене на интервю. Интернет е пълен със съвети как да го направиш.

Управление на времето

Лесно се пилее време, когато нямаш ясен план, който да приложеш към множеството различни задачи. Използвайки методи за управление на времето можеш да подобриш точността си и професионализма си, като освобождаваш повече време за наистина важните за теб неща. Има страхотни приложения, които да ти помогнат с това – като това.

 

Креативност

Някои вярват, че креативността не се учи, но всички имат креативния капацитет, който просто може да е добре скрит. Съществуват множество упражнения и дейности, които могат да се използват за развитието на креативното мислене, което от своя страна може да бъде оценено в голям брой лични и професионални ситуации. Никога не забравяй как бизнесът е свързан с креативността. Какво можеш да направиш, за да я развиеш и да я използваш на работното място?

 

Ясен говор

Възможността да говориш ясно, убедеността, че думите са правилно произнесени и акцентирани е подценен талант и то талант, който е от изключителна важност при презентиране и интервюиране. Чрез някои трикове и упражнения в свободното ти време можеш да подобриш този жизненоважен аспект от комуникационните ти умения.

 

Добър стил на обличане

Можеш да овладееш изкуството да се обличаш добре, което ще ти помогне да правиш много позитивно първо впечатление, когато се срещаш с влиятелни хора като потенциални работодатели или клиенти. Не е нужно да харчиш състояние за скъпи костюми – често са нужни само дрехи по мярка, които си отиват цветово.

 

Здравословно хранене

Както са казали хората – „Ти си това, което ядеш” и ако не си набавиш правилното гориво, няма да си във форма, за да постигнеш личните и професионалните си цели. Не е нужно да се подлагаш на откачена диета – нужни са само някои малки стъпки към подобряване на хранителните качества на храната, която ядеш и да се откажеш от нездравословните закуски.

Физическа активност

Eнергията е ключът към продуктивността и като спортуваш редовно можеш значително да увеличиш енергичността си. Започни с малки постижими цели като например да правиш по 10 000 стъпки на ден или да оставаш без дъх поне два път седмично.

Научи се да свириш

Да свириш на инструмент може да е много забавно и да ти помогне да се отпуснеш и починеш след дълъг ден. Също така подобрява функционирането на мозъка, особено пространственото ориентиране и координацията, заради което може да има положителен ефект върху професионалното ти представяне.

Йога

Ако работата ти включва да седиш на стол цял ден, то тогава трябва да правиш нещо, за да се раздвижеш. Йогата е една от най-полезните и ефективни форми на физическа активност и се изпълнява лесно вкъщи с безплатни видео инструкции.

 

Писмена комуникация

Без значения от писателския талант всеки може да подобри уменията си за писмена комуникация. Това е особено важно в ерата на базираната на текст комуникация като имейл, социални медии и СМС, които в повечето случаи са станали по-важни от вербалната комуникация.

 

Открий това, което те вълнува

Ключът към мотивацията е да откриеш това, които те вълнува и да го преследваш. Това включва да си искрен със себе си относно нещата, които намераш за стимулиращи и да се опиташ да промениш професионалния си живот така, че да включва повече от тези неща

Приемай грешките си

Всеки греши и най-малкото можеш да се поучиш от грешките си. В много случаи е много по-важно да имаш свободата да грешиш отколкото да грешиш заради прекомерно внимание. Очевидно този съвет не важи, когато караш кола или управляваш тежка машина!

Позитивизъм

Оптимизмът може да бъде огромна енергизираща сила, както за теб, така и за хората покрай теб. Култивирайки безмилостно позитивно отношение може да станеш по-продуктивен и по-отзивчив. Все пак, хубавите неща се случват на позитивните хора.

Откажи се от вредни навици

 

Новата година често е време, когато много хора се опитват да се оттърват от вредни навици чрез новогодишни обещания, много скоро прекрачени, след което самочувствието им пада. Като цяло е по-добре да правиш едно по едно малки подобрения в начина ти на живот, отколкото да се опиташ да се откажеш от няколко вредни навика наведнъж.

 

Самоосъзнаване

Да станеш самосъзнаващ е дълъг процес, но познавайки себе си ще си в по-добра позиция да правиш правилните решения за личния и професионалния си живот. Има много неща, които можеш да направиш, за да се опознаеш – например, да попълниш личностен тест или да използваш мозъчна атака.

 

Слушай

Да си добър слушател е ключът към успешната вербална комуникация и все пак, много от нас се разсейват, когато други говорят, провалят се в начинанието да дадат цялото си внимание и дори прекъсват другите, когато се сетят за нещо. Като задобрееш в слушането ще подобриш и качеството на общуването ти с другите и ще си  в по-добра позиция да отговориш, когато е твой ред да говориш.

Източник

Превела и адаптирала Ангелина Александрова