Да започнеш от нищото

Здрастии! Това е първият ми пост и засяга много скорошно събитие – Startup Weekend Plovidv!

Първо нека кажа какво е Startup Weekend – представи си, че си в стая пълна с непознати, имаш идея (бизнес идея) и 54 часа, за да я осъществиш. Какво правиш? Представяш идеята си, намираш съоснователи и започвате работа!

Забавно звучи, нали? Мога да потвърдя, че наистина е забавно. За пръв път посещавах такъв тип събитие, бях сама и имах идея. Не знаех на какъв език трябваше да бъдат представянията, но скоро разбрах, че цялото събитие ще се проведе на английски и се панирах! Не бях подготвена да говоря на английски пред публика, просто защото не използвам езика толкова често и се притесних, но знаеш ли какво? Всички останали също бяха нервни! И не само това, но и публиката беше много възпитана – изключително много ръкопляскащи и усмихващи се хора. Кеф да ти е да си на сцената!

След представянията трябваше да напишем идеите си на хартия, залепена за стената и да се рекламираме като бъдещи основатели на компании. Аз съм много срамежлива и това беше истинско предизвикателство за мен, но един мъж, когото не познавах, се появи, направи ми комплимент за идеята и пожела да работи с мен. (Успех!) Говорих с още няколко, заинтересовани от идеята ми, но не успях да създам отбор. Разочаровах се и се включих в отбор, но не останах за дълго. Мъжът, с когото първо говорих, се появи и ме попита дали имам отбор. Той го беше създал! Името му е Иван и е разработчик и беше намерил доктор, Венцислав и фармацевт, Георги – и на двамата им беше допаднала идеята ми.

А, питаш каква е идеята? Трябваше да бъде технологична идея, все пак е Startup Weekend! Така че първоначално си мислех за устройство, което да помага на незрящите хора да бъдат по-самостоятелни, но с отбора ми променихме начина на изпълнение и идеята се превърна в приложение като социална медия, проектирано така че да свързва слепи и желаещи да им помогнат зрящи хора.

И така, първата вечер на Startup Weekend ние бяхме отбор. Имахме листове, няколко химикала и това:

Не направихме почти нищо първите няколко часа.

На 18-сти, което ще рече на следващия ден, се събрахме в Аркадия център по обяд. Срещнахме се с ментори, след коет прекарахме почти целия ден  в предефиниране на идеята, в промени, в събиране на информация и мнения на незрящи и в изучаване на пазара. Бях много изтощена около 5 следобед, затова се прибрах и спах до 8 сутринта. Момчетата останаха и попълниха бизнес модела, не напълно, но беше нещо.

Последният ден обаче беше лудница. Както си бяхме спокойни и дори мудни… Леле-мале. Бях избрана за лидер на отбора, така че всичко минаваше през мен, за да получи одобрението ми, но в същото време бях толкова объркана. Трябваше да се сдобием с лого, да направим презентация за идеята ни, да разгадаем бизнес модела ни, да направим демо видео и какво ли още не. Имаше и планирана презентация на Toptal – един от менторите дойде и ни представи на Азия Линдзи, говорителката на Toptal. Иван го нямаше повечето време и бях толкова притеснена, че дори се скарах с приятеля ми без да се усетя. След речта на Азия продължихме да работим по демо видеото ни и презентацията, която аз трябваше да изнеса.

Имахме репетиция за презентиране и получих  ценна обратна връзка – бях притеснена, понеже често бъркам кое е хиляда и кое сто на английски, а имахме доста цифри.. Обърках ги на репетицията, но ги нацелих на реалното представяне! Ура!

На финалните презентации бяхме 6-ти от общо 9 отбора и бях много неспокойна. Но станах и говорих, и направих няколко гафа, и изпуснах няколко слайда и неща за казване, не спрях да говоря. Мисля, че се справих добре – по-късно получихме комплимент от единия ментор за доброто представяне. Гордея се с нас!

Не взехме първо място, но спечелихме нови познанства с готини хора, ярък спомен, идея, начален бизнес план и създадохме мотивиран отбор.

А аз задължително ще посетя Startup Weekend и догодина!