Как да съм продуктивен? Петте сутрешни ритуала на свръхпродуктивните хора

Ах, сутрини. Изглежда те задават продуктивния тон за деня. Някои дни отделяш време за всеки детайл – приготвяш голяма закуска, експериментираш с нова прическа, а други дни… ами, промъкваш се в офиса през задната врата с вчерашната тениска. Случва се.

Да, страхотната сутрин може да бъде направо магична, но има много повече към перфектния продуктивен ден от мистични сили. Сутрешен ритуал, водещ до продуктивност, е наука, която можеш да внедриш в собствения ти живот.

Но има ли правилен път към продуктивната сутрин? След като анализирахме съветите и рутината на 6 експерта по продуктивност става ясно, че има няколко важни елемента, които много успешни хора включват в сутришните си ритуали за продуктивност.

Сутрешни навици за продуктивност, работещи за всички

 1. Буди се навреме според Теб

Всички сме чували, че ранобудните хора са най-продуктивните: „Трябва да ставаш в 5 сутринта! Ако още спиш след 6 часа, значи изоставаш!” Апф.

Според проучване от 2012, публикувано от Американската Психологична Асоциация, участниците, които се определяли като ранобудни се чувствали по-щастливи и по-здрави от нощните птици. Обаче една хипотеза от проучването твърди, че типичният 9-5 работен ден е създаден за тези, които работят най-добре рано през деня.

 

Най-важното не е кога се будиш, а да се синхронизираш с вътрешния си часовник. Според Sleep.org тялото ти знае какво трябва да прави и кога. Не се насилвай да ставаш в 5 сутринта, ако не можеш да заспиш преди полунощ.

Наспиването и събуждането, когато тялото ти е готово по-често ще води до продуктивен ден отколкото ставането насила часове преди мозъкът ти да се е събудил – това е рецепта за „прегаряне” (burnout). Освен това няма да продължи дълго. Ако не си ранобуден не можеш да се насилиш и тялото ти ще работи за теб, докато не каже „стига!”

Ако се опитваш да разбереш кога си най-активен погледни тази полезна рамка.

 1. Спри да вземаш решения сутрин.

Понякога най-добрият път до продуктивната сутрин е да започнеш от предишната вечер. Много експерти по продуктивност и успешни хора прекарват вечерите си в подготовка за следващия ден, защото това ги улеснява на сутринта.

Изпълнителният директор на Американ Експрес Кенет Шено приключва вечерите си като пише 3 неща, които иска да постигне на следващия ден.

Да планираш предишната вечер е ефективно, защото всеки ден имаме ограничено количество воля и способност за вземане на решения. Ако имаш да вземаш прекалено много решения сутринта, това ще забави мозъка ти и ще те изтощи. Ако преместиш това вечерта, ще имаш повече енергия да бъдеш продуктивен сутринта!

Така че напиши списък със задачите ти предишната вечер като Кенет Шено. Избери си тоалета. Опаковай обяда и раницата ти за работа. Искаш да четеш книга сутринта? Избери я предишната вечер и я оставя някъде, където ще я видиш. Ако искаш да тренираш сутринта, спи със спортния си екип.

 1. Създай сутрешен ритуал, за да се фокусираш

Може би най-важната част от продуктивната сутрин е твоята рутина.  Почти всеки експерт по продуктивност препоръчва сутришна програма, въпреки че всички се различават една от друга! Не е толкова важно какво е включено в нея, а това, че имаш програма.

Според Клер Диас Ортис, експерт по продуктивност и автор на „Проектирай деня си”, най-доброто нещо, което можеш да направиш, за да си продуктивен е да създадеш идеалната ти сутрешна програма. Тя обяснява, че това как започваш деня те приземява и ти помага да се концентрираш върху най-важното. Трябва да овладееш последователна сутрешна рутина, за да достигнеш най-високо си ниво на продуктивност!

Въпреки че няма сутришен ритуал, който да работи за всички, има някои ключови елементи, които правят сутрешната програма по-ефективна. Ако анализирате рутините на експертите по продуктивност ще видите някои прилики. Те най-често се съсредоточават върху голямата картина, благодарност и план за деня.

Рутината на треньора за продуктивност Зак Секстон изглежда така:

 1. Вода (600 мл, често с лимон)
 2. Гушкане
 3. Кафе
 4. Сутрешна медитация
 5. Четене на нещо вдъхновяващо (често в сауна)
 6. Душ
 7. Поглед към календара
 8. Първи записки в Evernote (включително напомняне за нещо научено, за какво е благодарен и на какво да се фокусира през деня)

Кевин Крузе, автор на „15 тайни, които успешните хора знаят за организацията на времето”, започва сутрините си с петминутна йога, докато:

 1. Рецитира наум формулировката за личната му мисия
 2. Изброява три неща, за които е благодарен
 3. Припомня си трите големи цели (Здраве, Богатство и Любов)

За всяка от тези цели той мисли и какво да направи през този конкретен ден, за да се приближи към осъществяването им. И казва, че всичко това отнема 5 минути.

Нямаш нужда от продължителна програма. Имаш нужда от нещо, което ти помага да се съсредоточиш върху задачите за деня и да се настроиш за един хубав ден.

 1. Движи се и пий вода.

Може да не ти харесва идеята за сутрешна тренировка. Може би е достатъчно трудно да станеш от леглото, какво остава да идеш до фитнеса. Но не е нужно да вдигаш тежести или да тичаш. Обикалянето наоколо ще раздвижи кръвта ти и ще ти помогне да започнеш деня си. Много успешни хора започват деня си с малко движение, така че ето няколко идеи:

 • Кевин Крузе всеки ден прави HIIT сесия на бягащата пътечка
 • Джак Дорси, изпълнителен директор на Square, тича всяка сутрин
 • Хоуърд Шулц, изпълнителен директор на Starbucks, кара колело
 • Конгресман и лидер на камарата на малцинствата Нанси Пелоси върви бързо, преди да седне на работа
 • Предприемачът Гари Вейнерчък тренира с личния си треньор
 • Инвеститор от Shark Tank Кевин О’лиъри се качва на елиптичния си велосипед или на велоаргометър
 • Изпълнителният директор на Starwood хотелите Фриц ван Паашен тича 10 мили всяка сутрин!

 

Докато се раздвижваш пий вода. Какво наливаш в чашата си сутрин има значение – пиенето на вода сутрин ще ти даде енергия за целия ден.

Джеф Сандърс (автор на 5 AM Miracle и водещ на подкаст със същото име) казва, че любимият му сутрешен навик е изпиването на литър вода в първите 45 минути след събуждането. Той казва:

Хидратацията е невероятно важна, особено сутринта. Забелязвам, че по-голямото количество вода ми осигурява невероятна енергия и подготвя тялото ми за предстоящия ден.

 1. Изяж жабата… или поповите лъжички.

След като си организирал личната си сутрешна програма е време да започнеш продуктивния си ден.

Брайън Трейси, автор на „Изяж жабата”, основава тази сутрешна философия на цитат от Марк Твен:

Ако първото нещо, което правиш всяка сутрин, е да изядеш жива жаба можеш да прекараш деня с удовлетворението да знаеш, че това най-вероятно е било най-лошото нещо, което ще ти се случи цял ден.

„Жабата” за която говори е твоята най-важна задача – тази, която отлагаш най-много, защото е тооолкова голяма и важна, че просто е надвиснала над теб като заплаха. Навикът да свършиш с най-важната ти задача първо може да ти даде тласък за бъдещи постижения.

Но да започнеш деня си с най-обезсърчителната задача е, ами, обезсърчително. Може да е прекалено лесно да отложиш и така още по-трудно да започнеш деня си. Понякога, да свършиш няколко по-малки задачи, може да ти даде силата и да изядеш жабата. В проучване на креативността в бизнеса изследователи Тереза Амейбайл и Стивън Джей Крамър открили, че частичния прогрес, т.е малките победи, води до повече продуктивност в бъдеще.

Без значение дали работиш по-добре като ядеш жабата или като се справяш с няколко малки попови лъжички първо, намери твоя идеален ритъм и започни още сега!

Създай идеалната си сутрин за продуктивен ден

Сутрините не трябва да са тежки. Като правиш няколко фокусирани и точно определени действия сутрин можеш да се настроиш за повече продуктивност през деня. Ако е обезкуражаващо да преразгледаш целия ти сутрешен ритуал наведнъж, включвай по една нова практика на седмица и виж дали има напредък.

Все пак хората са казали, че ако спечелиш сутринта, печелиш деня. Не искаме ли всички да спечелим дните си?

Източник

Превела и адаптирала Ангелина Александрова