Какво и как на „Лекции в бара“ през изминалата сряда

Миналата сряда на 5 април третата лекция от ‘Лекции в бара’ се оказа магическа за проекта, който ни понесе в необикновеността на пещерите. Лекцията ‘Координати на Живата вода’ представи едно от най-любопитните и успешни геодезически и геофизични изследвания в последните години в пещерата ‘Живата вода’, зад които стои младият учен Д-р инж. Таня Славова. Пред препълнената от любопитни млади хора зала на клуб *Mixtape 5*, Таня разказа с вълнение и професионализъм за проведеното изследване, увличайки ни в непознатия свят на Геодезията. С помощта на своя колега Инж. Атанас Русев от Клуб “Екстрем”, Таня е успяла да обедини научните резултати, получени от изслеванията с ГНСС приемник, гравиметър, магнитометър и георадар и да впрегне техните функции в прецизното локализиране на подземни кухини.

Младият и ентусиезиран учен не пропусна да благодари за подадената ръка от Българска Геоинформационна Компания, която й е осигурила възможността да работи с ГНСС приемник Trimble Geo 7X и да подобри данните на своето изследване. По време на отворената дискусия на екранът беше пуснато видео, което показваше как в действителност изглежда пулсиращият извор ‘Живата вода’, който се намира в непосредствена близост на пещерата и е един от най-вълнуващите туристически дестинации в Боснешкия карстов регион. Главата на змей от която на тласъци излиза водата е смятан за пазител на извора, а поверия твърдят, че тя е лековита. Легенда разказва, че ако отидеш на това място и водата започне да тече то значи си праведен. Е такъв беше случаят със всички нас в клуб *Mixtape 5*, макар и леко нагласено.Темата ‘Координати на Живата вода’ успя да повдигне ценния въпрос за стойността на геодезическите изследвания, както и техният принос за области като стройтелството, архитектурата, туризмът, археологията и много други.

С усещането, че винаги е ценно да се докоснеш до нещо уж толкова познато, а всъщност доста необятно и непознато ни оставиха организаторите на ‘Лекции в бара’. Поемайки предизвикателството да разглеждат различни теми по необикновен начин лекциите вече гледат към своята четвърта по ред лекция.

От вълната на науката те ни пренасят на вълната на изкуството с темата ‘Stand-up от Дими’ на 19 април, B-Side залата на клуб *Mixtape 5*, отваряне на врати в 19:30.

Какво е ‘Stand-up’ и с какво се отличава като артистично умение, как самият Дими се е запалил по него и колко е хубаво да се посмееш са нещата, които ще бъдат разнищвани.

 

Заявка за смях, добро настроение и много коктейли носи тази лекция. Ще се видим там :)!