5 съвета как да намериш първия си стаж

Завършващите университет се сблъскват с най-жестокия от последните десетилетия пазар на труда. Висшистите в следващите няколко години ще са изправени пред увеличаваща се конкуренция и все по-малко възможности.

За да се рекламираш на работодатели е жизненоважно да започнеш да мислиш как да се отличиш още сега. Чрез стаж например.

Каквато и да ти е специалността, ако имаш стажове в автобиографията ти преди да си завършил университета шансовете ти да направиш добро впечатление на евентуалните работодатели се увеличават неимоверно, защото показваш, че имаш опит в професионална среда, съсредоточен си върху кариерата си и знаеш нещо за индустрията, в която би искал да работиш.

За жалост на студентите им е трудно да намерят първите си стажове с никакъв предишен опит и мъглива представа какво искат да правят… Чети нататък за идеи как да спечелиш първия си стаж.

  1. Усъвършенствай твоето CV

Да напишеш твоето първо CV е трудоемка работа, защото ти трябва автобиография, за да кандидатстваш за първите си стажове и работа, но нямаш с какво да я запълниш. Или си мислиш, че нямаш. Всъщност най-вероятно имаш много за казване. Помисли за лични хобита и извънучилищни интереси, доброволчество и почасова работа и всичките умения и знания, придобити по време на следването ти.

Какви умения имаш, които биха били от полза на работодател? Това може да бъде всичко от проучване и планиране, през създаване на общност в социалните медии до фотошоп. Вместо да налягаш на работата в автобиографията си изброй твоите ключови умения и дай конкретни примери как си придобил и използвал всяко едно от тях.

 

  1. Възползвай се от кариерния център на университета ти

Университетския кариерен център не е просто място за обсъждане на различни кариерни реализации, но и начин да се свържеш с голяма мрежа от професионалисти и бизнеси. Потърси повече за алумни общността и как можеш да се възползваш от нея, попитай за някакви менторски или позиционни системи. Посещавай нетуъркинг събития, организирани от универстита ти или директно се свържи с алумни с интереснозвучащи титли – създавайки тези връзки ще научиш повече за различни сектори и по-лесно ще разбираш за нови свободни работни позиции.

 

  1. Изпращай дръзки кандидатури

 

Създай списък с компаниите, при които искаш да стажуваш и им изпрати дръзки имейли. Не забравяй да прикачиш автобиографията си към кратко персонализирано мотивационно писмо, в което обясняваш защо би искал да стажуваш при конкретния работодател и да научаваш за всички вакантни места.

Следи имената на компаниите, на който си пратил имейл в Екселфайл, заедно с датата на изпращане и отговор. Имай предвид, че най-вероятно няма да получиш отговор от тях. За всеки 50 имейла, които изпратиш, ще получиш отговор на около 5 от тях. Не позволявай това да те откаже! Постоянноството е част от процеса.

 

  1. Следи сайтове с обяви

Разглеждай обявите за работа в сайтове с обяви, за да откриеш стажове като филтрираш офертите по индустрии и позиции. Обаче не залагай само на този подход, защото много стажове не се рекламират онлайн, а се разпространяват от уста на уста. Най-добре е да използваш различни методи, за да увеличиш шансовете ти да чуеш за готин стаж.

 

  1. Доброволствай

Докато търсиш първия си стаж можеш да доброволстваш към някоя организация, която те вдъхновява (политическа, благотворителна или специална група по интереси). Това е страхотен начин да придобиеш опит, да усвоиш умения, важни за твоята мечтана професия и да увеличиш мрежата си от познати.

 

Не забравяй да се срещаш с възможно най-много хора, да слушаш за различни идеи и да се учиш. Кандидатствай дори и за позициите, за които смяташ, че нямаш опита – ако си уверен и имаш нужните умения, то това може да бъде началото на твоята кариера.

Успех!

Превела и допълнила Ангелина Александрова

Източник