Какви са предимствата на магистратурата за една успешна кариера?

Ако наскоро си се сдобил с бакалавърската си диплома или пък това ти предстои в близко бъдеще, вероятно си изправен пред трудното решение – да се впуснеш ли директно в професионалния свят или да продължиш обучението си в магистърска степен. Какви врати ще отвори пред теб магистратурата и дали тя би била правилен избор за теб, ще разбереш в тази статия.

 

По пътя към втора университетска диплома

Докато бакалаврите изучават предимно основите на съответните предмети, програмата на магистрите включва най-вече работа по собствени проекти, а целта е задълбочаване на досегашните знания чрез личната инициатива и проактивност на студента. Затова търпението и мотивацията са важни предпоставки за успешното следване на магистратура. Ако продължиш на учиш, имай предвид, че ти предстоят още домашни, реферати, лекции, семинари, а накрая – магистърска теза. Предимство тук ще имат студентите, които харесват изследователската дейност. Ако по време на следването си до този момент си се измъчвал семестър след семестър, подготвяйки домашни и курсови проекти, по-добре обмисли добре идеята за магистратура.

Задължителна ли е магистратурата?

Много студенти се решават да поемат по този път по две основни причини: искат да подобрят възможностите си за кариерно развитие и/или смятат, че повечето фирми не приемат бакалавърската диплома за достатъчна.

Наистина в някои сфери магистратурата е почти задължителна за една успешна кариера. Това важи например за природонаучните специалности. Магистратурата е критерий за издигане и сред разработчици и изследователи. Който се стреми към академична кариера, задължително има нужда от магистърска диплома.

В частната сфера обаче, бакалавърската диплома много често е  напълно достатъчна за намирането на атрактивна начална позиция.

Кога магистратурата е предимство?

Ако решиш да се захванеш за работа веднага след като завуршиш бакалавър, трябва да бъдеш наясно, че в много фирми магистратурата се смята за квалификация за ръководни позиции. Ако ще преследваш кариера в мениджмънта, обмисли сериозно варианта за магистратура.

Според някои изследвания, в Западна Европа разликата в заплащането при стартови позиции за бакалаври и магистри е около 10% в полза на магистрите. Дали обаче и в България има такава разлика не е ясно.

Магистратура с професионален опит

Класическият път „училище – университет – работа“ вече не е задължителен във всеки случай. Образователните институции, а и фирмите са значително по-гъвкави днес. Все по-често се случва човек да започне кариерата си веднага след завършването на бакалавър и след няколко години стаж да продължи образованието си с магистратура. В тези случаи професионалният опит значително повлиява избора на специалност.

Една добра възможност би била МБА – Master of Business Administration, където опитът всъщност е основно изискване. МБА е специален вид магистратура, насочена към тези, които се стремят към мениджърски позиции.

Избор на магистратура

Дали да учиш магистратура или не зависи от много различни фактори. Отдели време през последните семестри на бакалавърската ти степен, за да проучиш какви кфалификации са ти необходими за мечтаната работа. Ако имаш желание и/или трябва да учиш магистратура за по-добро кариерно развитие, потърси подходящата специалност на MASTER AND MORE или посети изложение, за да се срещнеш лично с представители на университети.