6 умения, които отнемат време, за да се усвоят, но ще са винаги от полза

Времето приятел ли ти е или враг? Състезаваш ли се с него като хамстер в колело или го използваш, за да създадеш балансиран живот?

В организирането на TEDWomen 2016, където “време” бе главна тема, бяха интервюирани няколко предишни TEDxCapeTown говорителя – писатели, адвокати, психолози, относно това какво са научили за времето от по-млади и по-стари поколения. Бяха попитани и кои умения са изисквали много дълго време за усвояване.

Обратно на очакванията, техните приоритети не бяха свързани с дневната продуктивност. Вместо това бяха свързани с намаляне на темпото, предаване на доброта и да бъдат любопитни – водейки до по-холистичен подход към света.

Е, какви са техните топ съвети за една по-целенасочена кариера?

1.Отделяй време за себе си

Днес кариерният ти успех често е свързван с броя на часовете, които отдаваш за постигане на целите ти. Авторът Малкълм Гладуел популяризира идеята, че са нужни 10 000 часа упражнения, за да станеш световно признат експерт в полето ти. Но в стремежа ти да постигнеш целите ти често неглижираш други сфери от живота ти.

Комотсо Мокена (Kgomotso Mokoena), основател на SpreadLuv, НПО предлагащо кариерно консултиране на млади южно африканци, казва, че макар и практическото ръководство да е страхотно е почти безполезно без духовно, мисловно и емоционално такова.

Тя вярва, че трябва да обръщаме повече внимание върху психологическото и емоционалното състояние на другите и въпреки че е “мек” проблем, той лежи в основата на много от днешните предизвикателства. Като се научиш да приемаш болката на сериозно и да отделяш време за грижа за себе си ставаш по-здрав и по-гъвкав на работното място и у дома.


2.Престани да бързаш

Едно от най-добрите умения, които можеш да научиш от по-възрастните поколения е това да бъдеш мил към себе си. Атамбиле Мазола (Athambile Masola), гимназиална учителка, обяснява, че когато наблюдава и взаимодейства с възрастни хора тя си припомня, че поставянето на ненужния натиск върху самите себе си за постигане на целите ни е безполезно.

Според проучване на Pew жените се чувстват по-притиснати от времето от мъжете като работещите майки заемат най-големия процент: 40% от тях отбелязват, че винаги се чувстват притиснати от времето.

В допълнение винаги можеш да организираш живота си по такъв начин, че да видиш кои неща са важни за теб. Ретабил Машале Сонабаре (Rethabile Mashale Sonibare), социална работничка и основателка на Thope Foundation, обяснява, че всеки ден имаш еднакво количество време и това как го използваш “определя колко си успешен в постигането на целите ти”. Тя предлага да разпределяш времето си между самоусъвършенстване, време с приятели и семейство и потапяне в работа, отговаряща на страстта ти.

 

3.Вземи думата

Има тенденция, частично за жени, да се вярва, че ако човек работи достатъчно усилено и дълго ще бъде  подобаващо забелязан и награден. Генна Гардини (Genna Gardini), писател и обучител, прекарала много години в опити да стане невидима, за да “създава интересни творби, които изненадват хората”. Обаче след като погледнала назад тя научила, че така тя е станала невидима само за себе си. Заради това тя казва, че ако трябва да говориш, говори. Имай смелостта и куража да споделиш работата и идеите си за чуждата полза, без значение дали тя ще бъде провокация, критика или хвалба.

 

4. Бъди любопитен

Млади хора по целия свят променят системите, за които сме се придържали с десетилетия. Движения като Арабската Пролет и множество скорошни деколонизиращи усилия в Южна Африка са водени от млади поколения, изискващи обещаните им свободи и права. Гардини отбелязва колко много е научила от нейните студенти. Гледайки ги как държат на образованието си и се справят с трудни концепции, тя се чувства по-силна заради убеждението им, че имат всяко право да поставят под въпрос несправедливите системи.

Модната дизайнерка Валери Амани (Valerie Amani) приписва чувството й за любопитство на множеството заданени от племенничките й въпроси. Тя обяснява:

“Като тинейджър мислех, че е невероятно досадно, понеже не разбираш защо искаха да знаят толкова много. Поглеждайки назад осъзнават важността на това да си любопитен, да си нащрек и не само да задаваш въпроси, но и да питаш, докато не получиш реален отговор”.

 

5.Бъди мил и справедлив

В свят, в който дискриминацията, несправедливостта и болката са част от ежедневния живот, добротата е търсена постоянно. Джос Диркс (Jos Dirkx), експерт по медия и комуникация, която основа Girls and Football SA, вярва, че да предаваш доброта и власт е едно от най-важните умения, които можеш да усвоиш и че има само няколко велики лидера, способни да правят и двете.

Като упражняваш властта си чрез доброта ти окуражаваш уважението и толерантността. Клиничен психолог Ники Абдинор (Nicku Abdinor) казва:

“Като погледнем която и да било добре свършена работа в нашето общество виждаме, че тя винаги е свързана с лична история, където е разбрана нужда, идентифицираща се с проблем и създателят се е почувствал достатъчно овластен, за да повярва, че неговия принос (без значение колко е малък) ще донесе промяна.”

 

6.Не приемай болката като враг

Склонни сме да вярваме, че има бързо решение за повечето нещо, но артистката Дженифър Ловмор-Рийд (Jennifer Lovemore-Reed), друг говорител на TEDx, вярва, че болката не е врага. Според нея удобството не е начина, по който реално се живее. Заради културата ни на мигновено задоволяване и материализъм е лесно един неуспех в работата или личния живот да те демотивира и депресира.  

От друга страна грешките не са нещо, което трябва да бъде избягвано. Мокена отбелязва, че ние растем, вярвайки, че възрастните и особено нашите родители никога не грешат. Това ни кара да сме ужасени от собствените грешки. Трябва да имаш куража да се провалиш, а за да се случи това е нужно да усвоиш умението да експериментираш и откриваш.

 

Превела и адаптирала: Ангелина Александрова

Източник