Бъди активен, промени света

Полезността, значимостта и предимството на това да си активен в средното си образование

Бъди активен! Промени света!

Чудиш се какво да правиш в свободните си часове и дни? Имаш предостатъчно време за себе си? Скучаеш? Значи не оползотворяваш времето си правилно….

Житейският път на всеки човек минава през няколко значими етапа: първите седем години, началното училище, средното образование, университета, кариерата, семейството.

Вярно е, че средното образование е един от най-сериозните моменти за младите хора. Тогава започваме да разбираме много неща за живота около нас. Повечето от тези уроци научаваме по трудния начин, след като претърпим провал. Някои от тях ни костват много. Но всеки урок е крачка напред към разбирането на света около нас, към намирането на смисъла на живота.

Голям процент млади хора определят ходенето на училище като загуба на време. Шест или седем учебни часа на ден, пет дни в седмицата……изглежда така сякаш училището ни отнема ценно време от този така важен за всеки от нас етап от житейския ни път.. Сигурна съм, че почти всички са си задавали  въпросите: „Какво правя тук?“, „На какво ме учи училището?“.  Не мога да скрия, че и аз понякога съм се питала това….

Животът ми като гимназист обаче се промени много бързо в последната година. Нестихващият ми интерес към нови знания и неща ме увлякоха в прекрасен водовъртеж от стажове,  обмени, курсове, обучения, конкурси, конференции, най-разнообразни събития, насочени към младите хора и тяхното кариерно развитие и бъдеще. Повярвайте, това е океан от възможности.

Така че отговорът на въпросите, за какво ни е нужно да се обучаваме и има ли смисъл ходенето на училище, е безусловен!

ДА, има смисъл!

Огромен смисъл и значение за нашето бъдеще и бъдещето на света.

И не подценявайте значението на училището в този процес! Това е мястото, в което ние научаваме много неща. Ключът за разбирането и преработването на цялото количество информация и правилното ѝ използване се крие в методиките и техниките на преподаване. Не си мислете, че на нашите учители им е лесно. Напротив, те трябва да намерят начин и подход да ни покажат, че всяка информация, качество или умение, на които ни учат, намира приложение в практика. А когато насреща имат апатични млади хора, мисията им е обречена на провал. Не чакайте някой друг да направи живота ви интересен и смислен.

Вярно е, че много често училището не дава достатъчно поле за изява на младите хора, но не забравяйте, че щафетата е в нас, учениците. Имаме цял океан, в който да намерим правилната лодка за нас. Възможностите за затвърждаване на нашите знания, за разширяване на нашия потенциал, за придобиване на нови умения са безкрайни. Всеки младеж, жаден за иновации, за нещо ново, за успехи, за натрупване на опит трябва да се научи да плува правилно, за да достигне до своята лодка.

Искаш да си успешен? Давай! Направи го сега!

Развивай се. Отвори се към света. Общувай, създавай контакти…

Включи се в някоя организация, кандидатсвай за обмен, стани стажант в реална фирма. Опитай от ежедневната атмосфера и динамичност на съвремените компании. Отиди на обучение. Запиши си нещо интересно, което ти е направило впечатление и след това го използвай.

Позволено ти е… да си “откраднеш” малко информация, малко опит, нюх, мотивация и да ги приложиш в нещо твое, в твоя кауза или желание…та дори мечта!

Повярвай в себе си, във възможностите си и намери правилното място за развитие. Намери нещо, в което да вярваш и дай всичко от себе си.

“Така че мъдрецът винаги може да спаси човек и затова никого не отхвърля; винаги може да спаси каквото и да е и затова нищо не отхвърля. Това се нарича вложена мъдрост“, пише Лао Дзъ в книгата си „Книга за пътя и постигането“.

Нека вложим малко мъдрост в съществуването ни като гимназисти, като млади хора и да променим света към по-добро. Нека оставим следа…

Бъдете промяната, която искате да видите…