Кандидатствай за стипендия за едногодишно обучение в Съединените щати

От 1 септември 2017 стартира кандидатстването за програма YES, предоставяща стипендии за български ученици, които да прекарат една учебна година в Съединените щати. Програмата е насочена към ученици от 9 и 10 клас и се финансира от държавния департамент на САЩ.

Повече за програма YES
 
Обменната програма за ученици Кенеди Лугар (YES) е основана от Американския конгрес през октомври 2002 като отговор на събитията от 11 септември 2001. Програмата предоставя стипендии на гимназисти от страни със значим процент мюсюлманско население, които да прекарат една академична година в САЩ. Учениците живеят в приемно семейство, посещават средно училище и се ангажират с дейности, чрез които научават повече за Американското общество и неговите ценности. Същевременно те са и посланици на собствената си култура, споделяйки българския език и традиции сред американската общност.Програмата се реализира в България от 2009 година и досега 55 ученика са преминали успешно през нея. Към момента 10 ученика учат и живеят в различни американски щати, а още десет стипендии ще бъдат раздадени в рамките на тазгодишното издание.

 Кандидатите следва да отговарят на следните изисквания:

  • Да са родени между 01 януари 2001 и 15 юли 2003
  • Да са ученици в 9 или 10 клас на средно училище през есента на 2017
  • Да имат добър или по-висок успех
  • Да са изучавали английски език и демонстрират доброто му владеене
  • Да отговарят на изискванията за издаване на американска виза
  • Да могат да получат международен паспорт
Участници с увреждания
 
Програмата предоставя възможност на участници с увреждания също да подадат своите кандидатури. За тях критериите за кандидастване са малко по-разширени, като могат да участват ученици, записани в среден курс на образование през есента на 2017 и  родени между 15 февруари 2000 и 15 юли 2003. За участниците с увреждания са предвидени адаптирани тестове, както и допълнителни семинари свързани със специфичните им нужди в рамките на програмата.
Какво осигурява стипендията
 
Стипендията YES покрива всички разходи, свързани с транспорта до и от САЩ, настаняването в приемно семейство и обучението в американско средно държавно училище, също така медицинска застраховка, месечна издръжка за основни разходи, както и участие в семинари по програмата.  Не се покриват  разходи за издаване на международен паспорт,  разходи за свръхбагаж, за комуникации, за медицински състояния, възникнали преди старта на програмата, както и за зъболекарска грижа, други лични разходи извън месечната издръжка.

 Повече информация може да намерите тук.

  За да кандидатствате, попълнете апликационната форма тук.

краен срок за кандидатстване Краен срок за кандидатстване: 31 октомври 2017 г.

  За контакт: sofia@americancouncilssee.org

 Източник: NGOBG.info