Карина – За удовлетворението от преодоляните страхове и сбъднатите мечти

Привет на всички и от мен! Казвам се Карина и съм на 22 години. Уча Международни отношения в Университет за национално и световно стопанство.

През изминалия семестър сбъднах своето Еразъм приключение в Прага, Златна Прага. Чувала съм хората да казват, че „поне веднъж в живота си трябва да пътуваш сам“. И смея да твърдя, че са прави. Макар за някои да не звучи съвсем привлекателно, то това със сигурност е опит, който си заслужава да се преживее поне веднъж.

За обмените по програма „Еразъм+“ бях чувала още преди завършването на средното си образование. В университета имах възможността да се запозная отблизо със същността на програмата, търсейки информация както из интернет пространството, така и разпитвайки насам-натам. И така докато един ден не си казах: „Ще участвам и аз“.

След като кандидатствах и така дългоочаквано пътуване вече беше факт, дойде време за стягането на багажа. Страхът от неизвестното, от „новото начало“ макар и за няколко месеца, от хилядите въпроси, чиито отговри трябваше да открия сама, в съчетание с неутолимата жажда за приключения, пътувания, запознанства с хора от цял свят – какви ли не мисли се въртяха в главата ми ден преди заминаването.

Що се отнася до ползите от един межународен обмен първосигнално всеки би отбелязал – повишаване нивото на владеене на конкретния език, подобряване на комуникационните умения, нови познанства. Безспорно това е в основата на всичко останало, но приключение от този тип ти носи много повече от очакваното. Най-ценното, което получих от своя Еразъм бе възможността да преоткрия себе си. Да преодолея страховете си, да разширя кръгозора си, да докажа на себе си, че мога. Едва ли има по-ценен плюс от това. Международният обмен ни среща с хора от цял свят, хора от различна националност, изповядващи различна религия, понякога притежаващи съвсем различни възприятия за живота от нашите. И ни обедиянва в една кауза, чийто цели са основната задача за всички нас.

Вероятно стигнах и до въпроса защо всъщност избрах YOUTHub. Именно личното ми участие по програма „Еразъм+“ с цел обучение и емоцията от цялостното преживяване повиши интереса ми към международните обмени. Признавам, че до този момент и аз самата не бях запозната с изобилието от младежки политики, които дават възможност за участие, развитие и интеграция на младите хора. Истината е, че в днешно време имаме безброй много възможности за развитие както в страната, така и в чужбина, възможности, които не трябва да бъдат пропускани. Проблемът се състой в това, че мнозинството не е достатъчно запознато и информирано и именно решението на този проблем е основната цел на YOUTHub. Присъединявам се към тях, защото определям каузата им като наистина ценна и необходима и се надявам да бъда от максимална полза в това начинание. А вие, които все още не сте се осмелили да сбъднете мечтите си, не го мислете повече, а се впускайте в приключението, защото Ви гарантирам, че нито един разказ не би бил сравним с вашето лично преживяване.

„Вашата сила и вашата способност да създавате действителности чрез волята си свършват там, където започва страхът ви.“ – Барбара Марчиняк