Симеон – от София през Берлин до YOUTHub

Привет, казвам се Симеон и съм на 21 години. Роден съм в София, където прекарах първите 19 години от живота си, след което се преместих и започнах следването си в Берлин.

Като студент по политически науки имам прекалено много свободно време, а възможностите които предлага един толкова шарен град като Берлин са неограничени. Богата културна програма, разнообразен нощен живот, безброй млади предприемачи щъкащи из улиците – това са само част от характерните неща за най-зелената столица в Европа. Всичко това пресъздава една уютна атмосфера, която ме предразполага да живея, уча и работя без стрес в ежедневието си.
Да, Берлин има и своите недостатъци, но с ръка на сърцето мога да кажа, че тук се чувствам щастлив и обичан. Както е изпяла на времето великата Марлене Дитрих: Ich hab‘ noch einen Koffer in Berlin”(„Имам още един куфар в Берлин“).

Ако се чудите защо разказвам толкова много за града, отговорът е много прост – смятам, че средата, която ме заобикаля, е определяща за това кой съм аз.  Срещнах уникални хора  и създадох приятелства за цял живот. Научих ценни уроци за себе си, а интересите ми претърпяха цялостна метаморфоза. Най-съществената промяна в мен настъпи, когато осъзнах потенциала на НПО сектора и предприемачеството. Четейки все по-задълбочено за тях стигнах до извода, че един ден искам да работя в сферата на социалното предприемачество и да развивам свой проект в неправителствения сектор.

Когато започнах дейността си като доброволец в студентското дружество „Хъшове“ преди една година, имах чувството, че нещо ми убягва.
Приятелите ми посещаваха всякакви интересни семинари и обмени, които обхващаха интересни за мен теми като икономика, политка, култура и спорт. Уви, липсваше ми информация и винаги изпусках крайните срокове за кандидатстване дори за малкото проекти, за които научавах.

Тюхках се, ядосвах се, докато един летен ден случайно попаднах на сайта youthub.bg. Всъщност ми го препоръча един приятел, за което съм му безкрайно благодарен. Започнах ежеседмично да следя информацията предоставяна от YOUTHub. Няколко седмици по-късно бях оставил зад гърба си първия ми проект по Еразъм+, а месец след това имах възможността да участвам в два форума по социално предприемачество.

Днес вече е есен.  Есента ми предлага едно ново начало – да бъда част от екипа на YOUTHub. За мен е сбъдната мечта да участвам в процеса на работа. Обещал съм си да направя всичко възможно, за да качвам най-актуалните възможности за младежи на сайта и да покажа на себе си, че мога да се справя с това ново предизвикателство.