COP in Sofia – Симулация на конференцията за климата, София, 25 ноември 2017 г.

място на провеждане Място: клуб-ресторант Яйцето, Софийски университет

период на провеждане  Период на провеждане: 25 ноември 2017 г.,  13:00–16:00 часа

Организатори: Инициативата е част от младежката международната кампания Climate Changing me (http://mladi.zazemiata.org/climate-changing-me-3/), посветена на промените в климата. Climate Changing Me дава гласност на вижданията на обикновените хора относно климатичните промени – как ги засягат днес и утре. Основните действащи лица са екологично сдружение “За Земята”/Млади За Земята, Environmental Rights Action (ERA) от Нигерия, италианската организация A Sud и еквадорските активисти Yasunidos. Повече информация е достъпна на mladi.zazemiata.org

Включете се в една от делегациите на конференцията на ООН за климатичните промени (COP) по време на своебразната симулация COP in MyCity, която ще се проведе на 25-и ноември (събота) в София!

Симулацията може да се проведе с до 6 делегации от съответните региони: САЩ, Европейски съюз, Китай, Индия, други развити държави, други развиващи се държави.

График на провеждането на COP in My City Sofia: 

  • 24 октомври – 10 ноември – Кандидатстване за участие.
  • 13 ноември – 21 ноември 2017 – Краен срок за селекция и уведомяване на участниците. Разпределение по делегации и изпращане на материали (на английски) за предварителна самостоятелна подготовка
  • 21 ноември 2017 (вторник) вечер – Първа среща с цел запознанство, дискусии, изясняване на идеи и цели, отговаряне на въпроси с цел подпомагане на всеобщото разбиране и мотивация
  • 24 ноември – Изпращане до mladi@zazemiata.org на кратък текст (не повече от 1 страница) резюме на позицията на делегацията по време на климатичните преговори
  • 25 ноември 2017 (събота) – Провеждане на COP in My City – Sofia

Повече за самата симулация:
Какво означава да се споразумеем за бъдещето на планетата? Да достигнем до златния баланс на справедливото разпределение на ресурсите? Изобщо възможно ли е? 

Вярваме, че подобна инициатива не само въвлича хората в ситуация, в която да усетят сериозната тежест на взимането на подобни решения, но и дава нови и допълва стари знания и идеи. Усъвършенстват се ораторски умения, развива се увереност в ситуации на дебат и водене на преговори, срещат се съмишленици или хора, които променят представи. 

Поставени в положение – ако няма fair share, няма бъдеще, на какво освен знание, логика и мисъл, опит и средства разчитаме, за да се споразумеем успешно? 

Отговорът – да се учим и развиваме емоционални умения като емпатия, съпричастност и солидарност, слушане с разбиране, взаимопомощ, споделяне, съвместно съжителство и уважение към себе си, другите хора и планетата. Мотивацията е семпла, водена от основен принцип – ако хората и средата около нас не са добре, как бих могъл аз да съм добре?
Ще се споразумеем ли? Светът има нужда от повече добри, истински и грижовни хора.

Участниците получават сертификат за участието си.

Какво е COP in MyCity?

COP in My City построява моста между Конференция на ООН по изменението на климата (a.k.a. COP) и хората. 

В основата си COP in My City (CiMC – ) е инициатива, създадена, водена и предназначена за хората по света, които търсят промяна, започвайки от себе си. Невъзможността за участие и преживяване на Конференцията на ООН по изменението на климата ражда идеята за CiMC. През 2012 година, създавайки комплект от инструменти и симулационна методология, група от млади лидери за климата започват да провеждат първите simul-actions – симулации, които водят до действия. Разиграват срещата Rio+20 в десет различни града, доказвайки идеята си, че младите хора са готови да играят активна роля в международните преговори за климата и да формират собствената си визия за устойчив свят. За пет години инициативата CiMC, родена в Париж, е проведена над 215 пъти в повече от 30 държави и достига до над 16 000 души по света.
Повече информация на http://copinmycity.weebly.com/

Симулацията се организира от Млади За Земята (младежката група към екологично сдружение “За Земята”), с подкрепата на няколко университетски еко-клуба: UNECO (СУ), Еко Клуб УНСС и Eco Pro (НБУ).

 Повече информация може да намерите тук.

 За да се включите, попълнете регистрационната форма

краен срок за кандидатстване Краен срок за кандидатстване: 10 ноември 2017 г.

 За контакт: https://www.mladi.zazemiata.org/, mladi@zazemiata.org
https://web.facebook.com/mladi.za.zemiata/

 Източник