На гости в блога EduCompass: Науката за ефективното учене или как наученото да „остане в главите ни“

Ученето не свършва в гимназията или университета. Знаеш ли, че в бъдещата ти професия ученето ще бъде много важно? Там няма да се бориш за оценки, а за нещо много по-голямо. Ако избереш да работиш това, което обичаш, в което имаш талант, ще искаш да се развиваш. Ученето ще бъде удоволствие. Нещо повече – ученето на работното ти място е пряк път към развитие на кариерата ти. Остава обаче малък проблем – паметта сякаш е ограничена. Как да хакнеш природата си така, че ценната информация да не „изтича“?

Преди повече от 200 000 години човешкият вид оцелява и процъфтява само и единствено заради способността си да учи. Днес, 200 000 години по-късно оцеляването и успехът на бизнеса, както и на всеки от нас в кариерата зависи от ученето. Въпреки това ефективното учене – възможността да помним и използваме на практика нова информация, е рядко явление. Обикновено мозъкът ни „нулира“ за кратък период повечето нови данни, които постъпват.

Ефективното учене обаче не е толкова трудно. Базира се на вечни правила, които работят безотказно. Винаги и по всяко време. Ето и основните от тях.

 • Хората не винаги имат интуитивно усещане как да учат – те трябва да се научат как да учат.
 • Конвенционалните начини на обучение често са неправилни.
 • „Поглъщането“ на нови данни не води до дългосрочно познание, а „извличането“.
 • Трудностите правят процеса на учене по-дълбок и по-траен.
 • Знак за майсторството е да можеш да обясняваш просто всичко, което знаеш.
 1. Информираност ИЛИ Майсторство

Хората често бъркат владеенето с майсторството. Владеенето е способността да рецитираш това, което си научил. Майсторството е способността да го използваш самостоятелно на практика.

Точката на научаване се достига, когато си в състояние да извличаш информацията и да я използваш. Ученето се случва, когато работиш, за да „изкараш“ информация от мозъка, а не да „вкараш“. Звучи разумно, нали? Всъщност обаче не е обичайна практика нито в университетите, нито в бизнес организациите.

 1. Учене на интервали

Новите знания отнемат часове и дни, за да се кодират в мозъка. Ключово е да се кодират в дългосрочната памет. Как?

Давай на ума си време за Консолидиране. Докато изучаваш нещо важно, прави го на интервали.

 • Раздели времето на равни блокове и работи фокусирано по време на всеки от тях.
 • Всеки път завършвай блока като затвориш всички учебни материали и се опиташ да доразвиеш наученото. Обади се на приятели или колеги, разкажи какво си научил, обсъди го с тях.
 • Направи двудневна почивка или промени темата – научи нещо друго.
 1. Повтаряща се практика

Не се впускай в дълбоко изучаване на един предмет за дълъг период от време, без да го променяш. Защо?

Малък пример: два бейзболни тренирали пич.

 • Екип А тренирал в последователности от 45 криви топки, след това последователност от 45 бързи топки и последователност от 45 смени.
 • Екип Б практикувал без последователност, никой не знаел какво и откъде ще му дойде.

Логично отбор А показал много по-добри резултати в пичовете по време на игра, но отбор Б се представил много по-добре в цялата игра – и спечелил.

Какъв е изводът? Умственото усилие изгражда умствени способности. Колкото по-трудно се опитваме да извлечем информация, толкова по-силни са новите връзките, които се образуват в нашия мозък. По-силни връзки означава по-дълготрайно знание.

 • Как да го направиш? Размеси нещата. Измисли си твоя уникална последователност. Например ако си се потопил във фейсбук маркетинга, премини на SEO. Променяй учебната тема всеки ден, за да осигуриш по-добро учене.
 • Винаги бъди готов за неочаквани въпроси – така се случва най-успешното учене.

 1. Разработка и Творчество

Колкото по-трудно е ученето, толкова по-силно е запомнянето на нова информация. Повече предизвикателства = по-добро обучение.

Как да си създадеш трудности в процеса?

Използвай практиката за смесване на учебните теми и учене на интервали. Друга успешна техника е създаването – тестово решаване на проблем преди да знаеш още нищо за проблема. Това се ползва в математическото обучение в доста университети. На студентите се задава за решаване проблем, без да им се преподава никаква материя. Те предлагат решения и едва след това им се обяснява правилния подход. Така наученото се кодира дълбоко в паметта.

Разработката е друг полезен метод. При него вместо да възпроизвеждаш информация, я предаваш с твои думи. Преразкажи на приятел. Напишете резюме от най-важните точки.

Ето и няколко насочващи въпроса и стъпки, които да те водят винаги:

 • Как новото се отнася към това, което вече знам? Къде е връзката? Как се отнася до това, което вече знам?
 • Къде мога да намеря новата информация след време? (защото няма как да я наизустя)
 • Изтегли цялата информация без външна помощ
 • Не разпитвай другите. Сам си обясни неяснотите.
 • Тествай се – задай си въпроси по новата информация, направи резюме в 4-5 точки, обсъди с някого и мини нататък.
 • Започни обучението си с един или два водещи въпроса, на които не знаеш отговора. Бори се с тях известно време и след това започни да учиш. Ако се затрудняваш с отговора, използвай следната техника: представи си ума си като гора и отговорът, който търсиш, е някъде там. Колкото повече пътища намираш към него, толкова по-силна става връзката в паметта ти.
 1. И да вярваш, че можеш, и да вярваш, че не можеш, си прав

Ако смяташ, че не си в състояние да научиш нещо, сам се обричаш на провал. Ако вярваш, че никога няма да бъдеш майстор в нещо, няма да вложиш усилия за успех в него. А успехът идва с майсторството. Какви са принципите на майсторството, каква е връзката му с успеха и как на практика да ги постигнеш? Това и още много можеш да научиш в Career rEvolution – авторската програма за кариерно ориентиране на фондация „Еду Компас“.

период на провежданеЗаповядай на безплатната демонстрация на Career rEvolution на 17.12.2017 г. във ВУЗФ https://www.facebook.com/events/715370665335242/.

Ще разбереш как се случва на практика ефективното учене и как гарантира успешна кариера. Ще споделим последните тенденции в бизнеса и пазара на труда. Ще научиш още успешни техники за лична ефективност, които ти дават предимство пред всичките ти връстници днес. Искаш ли да откриеш нови хоризонти на вдъхновение и мотивация? Ела и виж как.

Малко предизвикателство от EduCompass за бъдещите революционери:

Сподели едно нещо, в което точно в този момент искаш да инвестираш един месец от времето си. Може да е хоби, умение, което да развиеш, нещо, което да научиш или което ти носи удоволствие (с изключение на купон и почивка). Сподели в групата на Compass Club https://www.facebook.com/groups/CompassClubEdu/ и можеш да спечелиш 30% отстъпка от курса Career rEvolution, който започва съвсем скоро.