Габриела Манкова: Никога няма да разбереш дали е твоето призвание, докато не пробваш!

Здравейте! Аз съм Габриела Манкова на 17 години от града в сърцето на Източните Родопи – Кърджали. Уча в Езикова Гимназия „Христо Ботев“ град Кърджали. Още от девети клас темата, която все повече ме вълнува е личностното и професионалното ми развитие. Оттогава непрекъснато търся начини да приложа натрупаните знания на практика, да открия нещата, в които съм добра и които наистина ми харесват. Както всички знаем стажовете са изключително важни за бъдещето на един млад човек. Първо заради опита и новите умения, а второ заради препоръката, която ще отвори нови врати пред младия човек в бъдеще. Убедих се във всичко това след първия ми стаж във фирма за преводи и легализация, който беше през лятото на 2016. Въпреки че стажът беше кратък, опитът с преводите, работата в екип с моите наставници и другите стажанти бяха изключително полезни за мен.

От четири години изучавам интензивно английски език. Обожавам да общувам, чета и пиша на английски. От една година, след стажа ми във фирмата за преводи и легализация, се занимавам, но не професионално, с преводи и адаптации на текстове и много ми харесва, защото освен лексикалните и граматични знания, трябва да използваш общата си култура. Така един ден осъзнах, че съм открила ново любимо занимание, което може да ми е полезно в бъдеще. Никога обаче не съм си и помисляла, че мога да работя като преводач преди да завърша средното си образование.

Наскоро, разглеждайки Facebook страницата си, попаднах на обява, която гласеше, че YOUTHub си търси стажанти. Веднага ме заинтересова, а след като прегледах информацията за стажа знаех че трябва да кандидатствам. Преди това обаче исках да науча нещо повече за организацията YOUTHub. Разгледах сайта им и бях изненадана да разбера, че има толкова много възможности за личностното и професионално развитие на младите хора, под формата на обучения, обмени, стажантски и доброволчески програми, семинари, лекции и други. Направи ми впечатление, че информацията за различните събития беше много добре подбрана и поднесена. Зарадвах се че има хора, които са заинтересовани за кариерното и академично ориентиран на младежи като мен, защото самата аз трудно направих своя избор за специалността, която да следвам в университета и какво искам да работя впоследствие. Това което наистина ми помогна да направя избора си беше участието ми в проекта за професионално ориентиране „Моето второ семейство“ организиран в училище, а най-вече образователният ми обмен в САЩ това лято по програма EducationUSA Academy.

Радвам се че успях да направя своя информиран избор. Искам повече младежи и ученици да имат тази възможност. След като прочетох статиите на бившите стажанти на YOUTHub, поговорих лично с един от тях и прегледах сайта на сдружението, се убедих, че работата на YOUTHub има наистина голям принос за информираността на младите хора, насърчаването на действия за личностно и професионално развитие. Въпреки това повечето младежи в България все още не знаят за многото възможности пред тях. Затова реших че бих искала да стана част от екипа на YOUTHub, да помагам на младежи и ученици в тяхното личностно и професионално развитие, защото това ще допринесе и за доброто на обществото.

Още при първото разглеждане на позициите за стажове в YOUTHub, знаех че позицията за мен е blog geek. Така кандидатствах, преминах през всички кръгове и вече мога да се нарека стажант на YOUTHub. Вярвам че този стаж ще ми даде възможността да натрупам опит в неправителствения сектор, да получа още знания, да работя с млади и мотивирани хора и да се развия в личностен план. А аз ще се постарая да предоставя на младите хора като мен интересни, полезни и образователни статии.