Кристиян Делчев: магията на младежката мобилност

Здравейте, казвам се Кристиян и съм на 18 години от София, като през следващите 4 месеца в ролята на стажант ще отговарям за поддръжката на социалните мрежи в YOUTHub.

Всичко започна лятото на 2017 година. Тогава за пръв път разбрах за пълния обем от възможности на програмата Еразъм+, като до тогава знаех само за студентските програми. Насърчен от факта, че по програмата се покриват всички разходи за транспорт, храна и настаняване, реших да пробвам и така отидох на първия ми обмен.

Но малко след пристигането ми разбрах, че Еразъм+ не е просто „безплатна почивка” , на която се запознаваш с хора от цял свят. Програмата е един шанс за личностно развитие, шанс за научаване на много нови и полезни неща , шанс да излезеш от зоната си на комфорт и да пречупиш всички досега изградени стереотипи и предразсъдъци. „Верно ли има мюсюлмани, които с желание ще пробват от луканката ни със свинско и ракията?”, както и  „Къде въобще се намират Литва и Латвия?” бързо намериха своя отговор, показвайки ми, че е глупаво да съдиш за някого по това от къде идва, каква е религията му или как изглежда, както и че самият аз съм глупав и трябва да си припомня поне малко картата на Европа .

И ето, че заминах и на още един проект, и на още един, и на още един. Може би само хората, които са били вече на обмен, знаят странното чувство, с което човек си тръгва от проект: силна привързаност и любов към 50 човека, с които си се запознал само преди седмица и половина (което на мен би ми се сторило абсурдно, ако не го бях изпитал самият аз), но и тъга, че напускаш всички тези уникални хора.

Може би не много хора го осъзнават, но YOUTHub е един уникален проект, който максимално улеснява достъпа на информация за налични възможности за младежи. Просто влизаш в сайта и намираш това, за което си търсил. Лично аз многократно съм се възползвал от възможностите му и признавам, че никога не съм си представял, че съществува такова изобилие от младежки обучения, семинари, конференции и събития, насърчаващи кариерното и личното развитие на младите хора. Точно това мотивира и желанието ми да започна своя стаж в YOUTHub и с нетърпение очаквам да допринеса към толкова значима за мен кауза.

А ти какво чакаш? Бутонът „Възможности” е на един клик разстояние, а зад него стоят още много истории, които чакат да бъдат изживени.