На гости в блога EduCompass: Елементът

50% от младите българи, излизащи от университети, никога няма да работят това, което са учили пет години. Повечето от нас нямат идея как да изберат образованието си така, че да не е петгодишно мотаене или състезание по помнене на безполезни факти.

Също толкова от младите хора избират едва ли не на случаен принцип първата си работа. Разглеждат jobs bg, мислят за заплата или обещание за повишение. С появата на първите трудности обаче решават, че са сбъркали мястото. И бързат да го сменят по същата логика. С времето изборите се натрупват един след друг, а с тях и неудовлетворението. Че не сме там, където мечтаем да бъдем. Че все не попадаме на работодател или на работа, която ни носи удовлетворение. Че не постигаме стила на живот, който желаем.

В образованието и в кариерата е като във връзките – важно е да „влезеш“ коректно. Да тръгнеш с яснота какви са талантите и способностите ти. Къде имаш нужда още да се развиваш. Какво обичаш да правиш. Какво правиш наистина добре, по-добре от всеки друг наоколо. Всичко това можем да съберем в една-единствена дума: елемент.

Елементът е понятие, въведено от образователния гуру сър Кен Робинсън. Според него всеки човек има свой елемент. Елементът е пресечната точка между страстта ти (това, което обичаш да правиш) и таланта ти (това, което те бива да правиш). Ние в Еду Компас добавяме едно трето измерение – пазара (това, което хората са готови да ти платят, за да правиш). Да избереш образованието си на база на своя елемент и да ориентираш кариерата си в тази посока е революционен ход. И единственият сигурен начин за успех.

Защо? Защото пазарът плаща за това да си най-добрият. А най-добрите работят със страст и талант едновременно.

Как? Ето някои истории на хора, за които сигурно си чувал. И които са успели главно благодарение на елемента си.

Можеш ли да станеш богат без елемента си? Можеш, ако си наследник на семейно богатство.

Алфред Нобел винаги е искал да бъде писател, но баща ми (известен откривател) му оказва натиск. Нобел отстъпва и се посвещава на науката. Открива нов вид динамит, с който трупа милиони – за съжаление и в 19 в. войната е един от най-доходните бизнеси. Също както днес. Страстта на Нобел към неговия елемент, литературата, обаче е толкова силна, че той пише тайно до края на живота си. Учредява нобеловата награда само, защото иска гениалните писатели да получават признание наред с гениалните учени. Много хора казват “никога не е късно”. Готов ли си обаче да живееш до 65 г., мъчейки се да правиш пари въпреки себе си?

Кога е късно да откриеш елемента си? Никога, но колкото по-рано, толкова по-бързо стигаш там, където искаш да бъдеш. Това правим и в Career Revolution – първият оригинален курс за Кариерно ориентиране в България. 

Дейвид Сандърс, известен още като полковник Сандърс, намира своята посока чак след 60тата си годишнина. Полковник Сандърс е основател на световната франчайз марка KFC. В младостта си като истински „кораб без посока“ той се занимава с всякаква нископлатена работа от фермерство до кондуктор на уличен транспорт и машинист, докато не създава тайна рецепта – същата, която днес прави милиони по света във франчайза на KFC.

Как да се ориентирам още в училище къде е елементът ми? Мисли за талантите и страстта си. Не за това, което се очаква от теб.

Албърт Айнщайн например получава постоянно безумно ниски оценки на тестовете по всички предмети в училище. Освен по математика и физика. Вместо да се втурне да „наваксва” с всичко, той се посвещава само на силните си страни – елемента си. И с този елемент печели нобелова награда и световна слава като най-големият учен на 20в.

Ричард Брансън е диагностициран с дислексия – невъзможност да се пише граматически правилно – още в детството си. Това е причината да не успее да завърши средно образование. Затова пък отрано се посвещава на предприемачество. Започва с училищен вестник. Първият му пробив е звукозаписната компания Virgin, а оттам израства цяла империя.

Малко преди да се дипломира като рекламен журналист, Брад Пит захвърля всичко и тръгва след мечтата си за кино – „врата към различни светове”. Следвайки елемента си, той постига няколко Оскар награди и номинации, Златен глобус и много други. Вместо да вегетира в някоя рекламна агенция.

Дж. К. Роулинг, която изоставя елемента си, за да има семейство

Преди да стане по-богата от английската кралица, авторката на световната поредица за Хари Потър е разведена самотна майка, без завършено образование и без нито една лира в банката. Страстта й към нейния елемент, писането, е толкова силна, че тя завършва първата книга за Хари Потър на стара пишеща машина. Ръкописът е отхвърлен от поне 10 издатели, преди да бъде одобрен цяла година по-късно. Днес Дж. К. Роулинг е пример за човек, натрупал милиони от работата с елемента си.

Всички тези хора рискуват и тръгват по своя път от самото начало. Без да се интересуват кое е модерно, перспективно или какво искат родителите и приятелите им.

Тези хора:

  • постигат невероятни успехи
  • правят епохални научни открития
  • създават шедьоври в изкуството
  • изграждат световни бизнес империи
  • печелят милиони сърца, а понякога и в банката ☺

Нашият многогодишен опит с младежи от елитни училища и от социални домове, както и с хора от всякакви възрасти, сочи едно: тези, които работят с елемента си, успяват много повече и в пъти по-бързо.

Как?

Като мислиш за целта. Не за най-лесното и логично нещо, което можеш да направиш още утре. Не за това, което другите очакват от теб. Мислиш само и единствено къде искаш да бъдеш след 1, 5, 10 години. Избираш университет и първа работа спрямо целта си.

В Career Revolution ще преминеш през този процес стъпка по стъпка с теб. Ще ти бъде помогнато да откриеш своя елемент и да планираш образованието и кариерата си. Ясно и просто, така че да успееш. Да бъдеш успешен с това, което си. С твоя талант. С това, което обичаш да правиш.

Повече може да видиш тук и тук.