На гости в блога EduCompass: На кого му е притрябвало кариерно ориентиране?

Кариерното ориентиране на пръв поглед

Открий какво кариерното ориентиране прави за теб: как може да ти спести години борба и да те направи успешен и удовлетворен човек.

Днес завършващите училище са между чука и наковалнята. Родителски очаквания, пример от приятели – това създава сериозен натиск, който често изкривява избора ти. От една страна си решен да постигнеш успех и да изкачиш веднага първите си стъпки по корпоративната стълба. От друга хич не ти се занимава с монотонна работа, както възрастните наоколо. Мнозинството от ученици нямат ясна представа какво искат от живота и кариерата си. 57% от студентите също нямат конкретни планове за кариера след дипломирането си. Просто гледат да изкарат следващия изпит.

После изведнъж кариерната реализация изгрява с гръм и трясък и завършващите университета се хвърлят към първата изпречила им се работа. Доста недалновиден подход, който струва главно нерви и време. Точно в този момент, вместо да се хващаш като удавник за сламка, трябва да бъдеш максимално селективен и внимателен. В лабиринта, наречен наемане на работа, единствено кариерното ориентиране може да ти помогне в избора. За да започнеш кариерата, за която си мечтаеш, да бъдеш успешен, продуктивен и удовлетворен години наред.

Кариерното ориентиране ти дава ясен фокус

Независимо от това колко си нетърпелив да започнеш с кариерата си, добре е да се въздържиш от изпращането на стотици СВ-та към всички обявени позиции в jobs.bg или другаде. По-ефективно е първо да се насочиш към даден тип бизнес или организации. Така фокусиран, правиш кратък списък от желаните позиции в желаните компании и започваш проучване, като например:

  • намираш хора, които са работили или още работят там – събираш информация от тях
  • четеш внимателно обявите и проучваш какви реални задължения и изисквания стоят зад тях

Този фокус се отплаща по време на събеседването с бъдещия работодател. Веднага те превръща в изключителен кандидат с големи шансове за успех.

Кариерното ориентиране ти помага да създадеш точно такъв фокус и навици. Да планираш и правиш интелигентни стъпки към желаната кариера. Тук от значение е да имаш ясна кариерна цел за няколко години напред и конкретен кариерен план за постигането й. Това правим с теб в рамките на иновативния курс за кариерно ориентиране Career rEvolution.

Кариерното ориентиране ти спестява време и стрес

Да се хвърлиш с главата напред звучи привлекателно, особено когато ти предлагат много добра заплата. Ако обаче нямаш истински интерес в този бизнеса и не те вълнува как се развива той на местно и световно ниво, се обричаш на години работа на неподходящо място. Това е най-често срещаната грешка в избора на кариера. Само в Обединеното кралство милиони хора признават, че са се „забили“ на погрешното работно място, а две трети от работещите под тридесет години смятат, че не са намерили подходящата кариера за тях.

Това, разбира се, не е фатално. Милиони хора всеки ден се преориентират и поемат по нов кариерен път. Това обаче е свързано с жертви: започваш от нулата в йерархията, с по-малка заплата и няколко изгубени години в пасив. Ето защо колкото по-рано започнеш пътуването си на „правия път“, толкова по-добре. Залогът е най-малък в момента, когато излизаш от университета.

Кариерното ориентиране те кара да си задаваш важни въпроси (които иначе удобно подминаваш) Хората имаме лошия навик да избягваме трудни разговори. Всеки път, когато някой подстави под съмнение нашия избор на живот или кариера, сме готови да го пратим по дяволите или да контраатакуваме.Кариерното ориентиране те кара да предизвикаш себе си. Да преосмислиш какво искаш от кариерата си. Бъдещето на кариерата ти буквално зависи от това колко често изплуват тези въпроси. И какво им отговаряш.Кариерното ориентиране те кара да се връщаш към въпроса дали твоят избор наистина ще те направи щастлив в дългосрочен план? Защото само това е условието на успешната и удовлетворяваща кариера. Кариерното ориентиране те кара да разбереш какво те мотивира и откъде идва енергията ти За да решиш какво искаш от кариерата си, трябва да се познаваш много добре. Трябва да знаеш кои са „бутоните“, които те активират: карат те да се захванеш с нещо и да упорстваш до постигане на целта. Това хората в бизнеса наричат „мотивация“ и „драйв“. Трябва още да решиш каква е идеалната работна среда: на бюро или в движение, а може би у дома? Кефи ли те традиционното работно време от 9-5 ч. или предпочиташ да работиш в часовете, когато си по-продуктивен? Какво е по-важно за теб: напредък в кариерата, сигурност на кариерата или независимост? Кариерното ориентиране ще ти помогне да си отговориш на всички тези въпроси от гледна точка на твоите интереси, способности и силни страни.Така си гарантираш правилен кариерен избор и успех вбъдеще. Това се случа по време на първия модул от обучението Career rEvolution. Кариерното ориентиране ти помага да станеш най-добрият – този, когото всички искат в екипа си… И за когото са готови да платят немалко

Това е всъщност мечтата: пари, удовлетворение и свобода. Как можеш да имаш и трите? Присъедини се към Career rEvolution още сега – повече може да видиш тук и тук.