На гости в блога EduCompass: Цели – мъка или инструмент за копаене на злато (или биткойни)

Преди 3 години влязох в класната стая на най-елитното училище в България, от което ученици директно влизат в Харвард и Оксфорд. Нещата, които правех там бяха свързани и с личностно развитие, не просто с преподаване. Според мен това са неща, през които всеки човек трябва да мине, за да се научи сам да открива и изпълва със смисъл дните си. Беше онова време, в което двама учители се срещат с около 14 деца и им помагат да разкрият и реализират мечтите си. Беше 21 декември и щяхме да говорим за равносметка и цели за новата година. Предишната година някой друг беше работил с тази група по същата тема. „Целите са най-скучното и тъпо нещо на света.” – каза един младеж от Барселона, който още тогава се заявяваше като каталунец, а не е испанец.

Много хора и много младежи мразят да си поставят цели, защото после забравят за тях или се чувстват в капан от очакванията си. Така целите се превръщат в част от „задължителната програма“ и ако не ги изпълниш, значи си загубеняк. Всъщност целите са мъка и за много хора от бизнеса, а заедно с това са тема на хиляди книги, бизнес и мотивационни речи.

Защо си го причиняваме?

Смисълът и ценността на целите не е в това да опишат точно бъдещето, а да променят начина, по който възприемаш реалността днес. Да променят фокуса ти. Фокусът е най-скъпото умение на 21ви век. Фокусът е решаващият фактор за богатство и щастие. Как го имаме и поддържаме?

Именно тук идват на помощ целите. Когато се фокусираш върху нещо, мозъкът ти филтрира от заобикалящата те информация точно това, което ти трябва. Например когато реших да продавам апартамента си, открих че познавам най-добрите агенти на недвижими имоти във Фейсбук. Получих три предложения от хора, които купуват имоти в района. Попаднах на най-добрите статии на тема имоти. Защо? Защото имах цел и цялото ми внимание беше насочено натам.

Помисли и за друго. Колко успяваш да свършиш през деня? Аз се старая да чета по две книги на седмица, пиша по няколко статии и водя толкова проекти, че никой наоколо не може да повярва. Заедно с това понякога имам време за партита и спа. Всичко това, защото имам цели.

Какво правят целите:

  • Дават ти фокус.
  • Помагат ти да организираш деня си – къде да влагаш време и енергия.
  • Помагат да подредиш задачите – кое е спешно и кое е важно.
  • Дават ти хъс – нищо по-приятно от усещането, че си постигнал целта си.

Как да формулираш целите си?

Целта е отговорът на всеки един от тези въпроси:

  • Какво да направя първо? – Онова, което ме доближава до целта.
  • На какво да посветя повече време? – На това, което води към целта ми.
  • На какво да кажа „не”? – Онова, което изобщо не е свързано с целта ми. Изключение правят неизбежните дейности, с които се поддържаме (миене на зъби например).
  • Какви умения да развивам? – Свързани с целите.

Заедно с целите има и още един ключ към успеха –да проследяваш прогреса си и така да се мотивираш още повече. „Гениалността е в простотата.”, казва Айнщайн.

Не е нужно да постигнеш целта си. Аз не продадох апартамента си, защото разбрах, че моментът не е добър. Може да си поставиш цел за един милион и да не я постигнеш. Но по пътя ще разбереш много за правеното на пари. Ще постигнеш 100 000, а това не е малко. Целта дава фокус и посока.

Тъкмо по поставяне на цели и умението да ги следваме като оценяваме прогреса си работим във втората част на иновативната програма за кариерно ориентиране и предприемачество Career rEvolution. Освен поставяне на цели, там можеш да научиш още за управление на задачи, как да мислиш, така че да успяваш, кои индустрии са печеливши и как да се възползваш от това, независимо дали имаш интерес или талант в тях. Повече може да видиш тук и тук.

Следващата статия ще бъде на тема как да се ентусиазираш от това всеки ден да вървиш към целите си.