На гости в блога EduCompass: Кариера в света на промяната

Светът на работата се променя непрекъснато и адски бързо. Появиха се работни места, които не съществуваха преди пет или десет години. Идеята, че ще се „вържеш“ за една работа през целия си живот, умира. Кариерното ориентиране също се променя от просто консултиране към истински дълбока работа. Кариерните консултанти не просто подхвърлят идеи, а създават цялостни решения. Днес не става дума как да си намериш някаква работа и да се окопаеш там до края на живота си. Поколението милениълс търси в кариерата щастие и усещане, че „променят света“. Кариерата е вече равносилна на житейски път и въпросът „сега накъде“ е въпрос не само на работа. Той дава смисъл на живота. Затова и липсата на отговор се изживява толкова тежко от всеки завършваш студент или ученик на прага на висшето образование. Липсата на посока в кариерата е равносилна на липса на посока в живота. А живот без посока означава несигурност, ниско самочувствие, ниски доходи и липса на удовлетворение. Кой би си пожелал всичко това? В незнанието „сега накъде“ има и голям потенциал. Слушал си истории за велики хора, стигнали буквално дъното преди да намерят успеха си. Чувал си, че преди зазоряване е най-тъмно. Какво значи обаче това за твоето бъдеще?

Кариерното ориентиране е тук да ти помогне да свържеш точките. Защо е толкова важно?

  1. „Кариерното консултиране може да помогне на хората да навигират кръстопътя в живота си.“

С посоката идва и мотивацията, а с нея и резултатите. Обикновено стигаш до кариерното ориентиране, когато си на кръстопът: трябва да избереш училище, университет, работа, или когато започваш да се съмняваш, че си избрал правилната посока. Тогава, когато старият начин на взимане на решения вече не работи. Кариерният консултант е фокусиран върху теб. Помага ти да се вслушаш в себе си и да избереш оптималното за теб към момента.

  1. Чия отговорност е кариерното ориентиране? На отделните училища и университети или на държавата?

Обикновено слушаш, че това е работа на държавата. Напоследък обаче се появиха други играчи в това поле: отдели по образованието и труда; начални, средни и висши учебни заведения; професионални органи и квалификационни органи; и агенции за развитие на младежта, частни организации и организации с нестопанска цел.

Не бива да се подценява и ролята на родителите, учителите, на онези, които са модел за подражание. Всъщност отговорността всеки да има достъп до адекватно кариерно ориентиране е на всички ни – на обществото като цяло. Кариерното ориентиране е също един от начините за социална интеграция на онези, чиито гласове не се чуват иначе, понеже са в неравностойно положение.

  1. Какво възпира хората да търсят кариерно ориентиране?

Съществува убеждението, че кариерните консултанти „тестват” клиентите си и на база личностни профили определят за каква работа са подходящи. Така хората се надяват, че кариерните консултанти ще им кажат каква кариера да изберат. Освен това кариерното консултиране е често твърде скъпо, за да бъде масово достъпно.

Въвеждането на кариерното ориентиране като задължителна част от учебната програма е стъпка напред.  В училищата обаче малко хора са обучени да доставят адекватно кариерно консултиране. В някои държави съществува гореща телефонна линия за кариерно ориентиране.

  1. Светът постоянно се променя. Днес има работни места, които не съществуваха десет или дори пет години по-рано.

По данни на Министерството на труда на САЩ около 65% от съвременните ученици ще работят нещо, което в момента все още не съществува. Днес няма нищо по-нормално от постоянната промяна. Нищо не се задържа достатъчно дълго, за да ти омръзне. Кариерното ориентиране ти помага да се адаптираш към тези промени. Да получиш образование не просто за хартиена диплома, а такова, което ще ти помогне да си намериш перспективна работа.

Ако си ученик, най-важното за теб е да избереш стратегически образованието си, като мислиш каква професия искаш да имаш и дори къде искаш да работиш след 4-5 години. Ако си студент, сега е моментът да усвоиш уменията, които бъдещият ти работодател търси и за които би платил много. Сигурно се досещаш, че тези умения не са в списъка на университетските дисциплини. Кариерното ориентиране може да ти помогне да определиш какви умения ще ти трябват и да започнеш да ги развиваш ще сега.

Всъщност това е смисълът на кариерното ориентиране:

  • Да помогне на учениците да открият в каква посока да се развиват на база талантите и силните им страни – елемента им.
  • Да помогне на студентите да развият умения, с които да се превърнат в топ кандидати за работа.

Това прави и EduCompass в рамките на Career rEvolution – първата българска авторска програма за кариерно ориентиране. Посвещава цял уикенд на работа по откриване посоката на развитие (твоите талантите и силни страни), втори уикенд, в който планираш в подробности образованието и кариерата си, и трети уикенд, в който изтъкнати HR специалисти те обучават да бъдеш перфектен кандидат за работа. Интересно ли ти е? Повече може да видиш тук.