Лесен метод за придобиване на увереност

Понякога просто… не можеш…да започнеш.

Всеки ден ние се опитваме да направим нещо.

Понякога е нещо ново – а то може да бъде плашещо. Друг път е нещо, което сме правили хиляди пъти, но просто не можем да си създадем рутина.

И в двата случая, понякога…просто не сме уверени в себе си. Поради някаква причина енергията, мотивацията, или инерцията просто ги няма, за да ни накарат да действаме.

Много често нещото, което ни е нужно, за да започнем е увереността. Това може да е разликата между това да поканиш някого на среща, да работиш по онзи голям проект, да заминеш на семестър по Еразъм, или дори да постигнеш целта си…или пък не.

За тази цел,  има невероятно лесен метод, за придобиване на увереност, който помага да се справиш с трудните моменти.

 

Бездействието поражда колебание и страх. Действието поражда увереност и кураж. Ако искаш да преодолееш страха, не си стой вкъщи, мислейки за това как ще стане. Излез и действай.

Дейл Карнеги

Увереността може да е малко непостоянна, защото е тясно свързана с нивото ни на мотивация. Това е нещо, което повечето хора не могат да разберат. Те знаят, че увереността е по-постоянна и че мотивацията се мени, но не и колко различни фактори, включително мотивацията, влияят на нашата увереност.

Как да създадем нужната увереност, за да се справим с всичко?

Представи си, че за да изпълниш дадена задача ти е нужна определена енергия. Както колата има нужда от гориво или лампата има нужда от електричество, така и ти имаш нужда от енергия, за да вършиш работата си. Когато погледнем на нещата от този ъгъл, всичко изглежда много по-просто.

С тази цел, се използва една много лесна техника за създаване на необходимите енергия и увереност, за да действаш. А това включва всичко, от ставане рано до звънене или говорене с някого, с когото не си смеел преди, работене върху нещо, което си отлагал, или завършване на голям проект, като писане на книга или създаване на нещо.

Стъпките са много лесни и конкретни, но не ги подценявай – изключително ефективни са в създаването на увереността, която ти е необходима, за да направиш всичко, което искаш, без значение колко е голямо.

А ето ги и стъпките:

  1. Избери си нещо (много) малко: Нещо като телефонно обаждане, правене на списък, записване за услуга, проучване или шофиране до някъде. Наистина и най-малката задача би ти свършила работа на този етап, просто се убеди, че е нещо, което трябва да направиш. Може изобщо да не е свързано с основната ти цел, това няма значение. Как така ли? Ще разбереш причината след малко. 
  2. Избери си нещо друго (за предпочитане малко по-голямо, нещо което си отлагал). Ще забележиш интересно явление веднага щом завършиш първата си задача: мотивиран си да се захванеш с още неща. Това е същността на тази лесна техника. Когато се стегнем и се захванем с нещо, дори и изобщо да не е свързано с главната цел, ние започваме да създаваме тази енергия. А това ни прави по-склонни да действаме. Ако е възможно, нека втората ти задача да е малко по-голяма от първата и за предпочитане да е нещо, което си отлагал в продължение на няколко седмици (всички имаме подобни задачи). 
  3. Избери си нещо по-голямо: Сега, когато вече наистина си започнал, би трябвало да си развил нужната увереност и мотивация, за да се захванеш с нещо по-обширно. Това може да стане за една седмица, но по-добре го направи за един ден. 
  4. Започни да следиш развитието си: Сега, когато наистина се развиваш, е изключително важно да започнеш да следиш своя прогрес. Това не е важно само за постигането на целите ти. Следейки развитието си можеш ясно да видиш, че успяваш да се справяш със задачите си, а и малко неща ни помагат да развием увереност повече от това. В началото методът ти за следене може да бъде един обикновен списък, стига да успяваш да проследяваш нещата по някакъв начин. 
  1. Отпразнувай успехите си: Нещо друго, което е важно в процеса на развитие на увереност, подобно на последната стъпка, е да отпразнуваш постиженията си (без значение колко са малки) и постоянно да си напомняш какво си постигнал. Празнуването може да бъде нещо обикновено, като да посетиш любимия си ресторант в края на седмицата или месеца, или нещо доста по-значително в края на тримесечието.

 

Продължавай!

Веднъж вече изпълнил тези стъпки, трябва да продължиш. Тази система се основава на твоето създаване и поддържане на тази енергия, така че колкото по-дълго я задържиш, толкова по-добре.

А хубавата част е, че по време на всичко това подобряваш увереността си. А защо това е важно? Защото, противно на временната мотивация, това усещане за увереност в теб самия няма да изчезне. То си остава в теб и ти помага с каквото и да се захванеш в живота.

Причината за това е, че си доказал на себе си, че си способен да 1) кажеш, че ще направиш нещо, 2) се захванеш с него, 3) го направиш. Нищо не създава повече увереност от това.

А всичко започна с най-малкото и най-незначително действие.

Превод и адаптация: Габриела Манкова