Национални кастинги за международния конкурс за млади учени „Лаборатория за слава FameLab“

Млади учени, вдъхновяващи хората да погледнат на света с различни очи, имат възможността да участват в кастингите за конкурса  „Лаборатория за слава FameLab“ и да представят България на международния финал в Обединеното кралство.

място на провеждане Място: гр. Пловдив (в Bee Bop Café)  и гр. София (в зала Алма Алтер, СУ, Ректорат)

период на провеждане  Период на провеждане:

24 февруари 2018 г. от 10:30 ч. (Пловдив)

10 март 2018 г. от 10:30 ч. (София)

Организатор: Британски съвет в България

„Лаборатория за слава FameLab“е един от най-големите в света конкурси за комуникация на науката. Той се провежда във формат, добре познат от популярни телевизионни предавания – регистриралите се кандидати се явяват на живо на първоначален кастинг. Всеки трябва да подготви две 3-минутни представяния на научна тема, които трябва да са научно-достоверни, атрактивни и разбираемо поднесени. Форматът на представяне е по избор на кандидата – може да включва експеримент или дори песен, танц, поезия, но без компютърни презентации. Темите трябва да са от природо-математическите и инженерни науки, могат да разясняват както фундаментални понятия, така и съвременни научни открития, могат да представят както собствени изследвания на кандидатите, така и на други учени.

Жури от учени и журналисти следят 3-минутните представяния да са научно верни, поднесени достъпно и харизматично. Всички финалисти от кастингите ще преминат майсторски клас по комуникация на науката, воден от британски експерт, който ще се състои на 14 и 15 април 2018 г. След него финалистите ще участват в националния финал на конкурса, който ще се проведе в рамките на Софийския фестивал на науката, в периода от 10 до 13 май 2018 г. Победителят ще представи България на международния финал в Обединеното кралство, който ще се проведе по време на Челтнъмския фестивал на науката, в периода от 5 до 10 юни 2018 г.

 Профил на участниците: Конкурсът е отворен за всеки на възраст над 21 години, който работи или учи технологии, природни и инженерни науки, медицина, биология, химия, физика или математика. Това включва също работещи в частния и публичния сектор.

Допускат се:

 • преподаватели и изследователи в областта на математиката, природните и инженерни науки, включително учители от средното и основно образование, които преподават специализирани предмети в своята научна област;
 • работещи по практическото приложение на математиката, природните и инженерни науки (напр. патентни специалисти, експерти по статистика, консултанти в индустрията);
 • студенти по математика, природни и инженерни науки на възраст над 21 години;
 • работещи по практическото приложение на математиката, природните и инженерните науки във въоръжените сили или правителствени структури;
 • работещи по практическото приложение на математиката, природните и инженерните науки в индустрията и бизнеса.

Не се допускат:

Хора, които вече се занимават професионално с комуникация на науката, включително:

 • PR специалисти, дори да работят за научни организации;
 • творци, които работят по теми, свързани с науката;
 • актьори, чиито представления /шоу спектакли/ са на научни теми;
 • служители в научни центрове, които работят основно с неспециализирана публика;
 • журналисти (за които това е основна професия);
 • преподаватели по неспециализирани предмети.

Ако няма кастинг във вашия град, можете да опитате да се явите на първи кръг с видео. Журито ще оцени видео участията и ще покани най-добрите кандидати да дойдат за втори кръг в София на 10 март следобед. Британски съвет ще поеме транспортните разходи (билет за влак или автобус).

 Повече информация ще намерите тук.

Ако имате желание да се запишете за конкурса, можете да го направите тук.

краен срок за кандидатстване Краен срок за кандидатстване:

22 февруари 2018 г. (Пловдив)

8 март 2018г. (София)

  За контакт: famelab.bulgaria@britishcouncil.bg

 Източник: Британски съвет в България

YOUTHub не носи отговорност за подбора на участници в тази възможност. За повече информация се обърнете към посочения организатор.