Самообучението – как да се усъвършенстваме сами

Все още доста хорa са верни на стереотипа, че за да научиш нещо ново някой трябва да ти предаде знанието. Истината обаче е, че в доста случаи можеш и сам да придобиеш определено знание или умение. Много професионалисти са доказали, че не само е лесно да се научиш сам, но дори е възможно да станеш експерт в дадена област.

Има безброй примери за самоуки личности – американският писател Ърнест Хемингуей,  бизнесменът Ричард Брансън, откривателят Томас Едисън. Всички те са доказали, че е напълно възможно да придобиеш знания самостоятелно и пак да бъдеш успешен в своята професия.

Самообучението има много предимства и се очертава като една от водещите тенденции на новия век. То може да ви освободи от работата, която мразите или специалността, която учите с нежелание. Техниката е приложима във всички области на живота.

Свободата да учиш сам понякога може да бъде приятно и изнервящо преживяване едновременно, а след като усвоите добре техниката ще можете да изграждате бързо нови умения. За съжаление малко хора се възползват от възможността, защото им се струва неосъществимо или прекалено сложно.

Точно обратното, самостоятелното личностно и професионално развитие ще ви донесе само ползи.  Съставките за успех са няколко и следвайки всяка от тях, ще постигнете сигурни и дълготрайни резултати.

1. Вярвайте в успеха си

Освободете  ума си от всички ограничения, които сами си поставяте. Това е важно, защото ако се съмнявате в себе си, ще се откажете още при първата трудност.  Увереността в собствените ви способности ще повдигне мотивацията ви да стигнете до края на процеса на придобиване на знания.

2. Задайте си крайна цел

Бъдете конкретни в желанията си. Визуализирайте в ума си какво искате да постигнете накрая.  Поставете си цел. Искате да научите основите или да станете експерти в даденото нещо? Искате да станете маркетолог? Помислете първо дали искате да научите основите на маркетинга или искате да станете маркетинг експерт? Каква е целта ви? Защо се стремите към това умение?

Като знаете до къде искате да стигнете, ще бъдете наясно колко време се изисква да вложите и какви упражнения ще са ви нужни. Поставете си цел, която да е доста над сегашните ви умения, за да ви изведе от зоната ви на комфорт. 

3. Направете проучване

Ако четете това, значи имате интернет. Това означава, че имате достъп и до огромен обем от безплатни или абонаментни наръчници, които да ви помогнат за теоретичната част от обучението ви. Съществуват множество статии и препратки, чрез които да изградите стабилна основа за знанията си.

Множество ориентирани към знанието сайтове предлагат достъп до огромен набор от така наречените MOOC (Massive Open Online Courses) – безплатни курсовете на множество теми, подготвени от университети по целия свят. Страхотен начин да усвоите нови умения, познания или просто да затвърдите вече наученото.

Чрез книги от сорта на „Как да…” пък ще успеете да разграничите правилните от грешните подходи. От друга страна платформи като Youtube са чудесен ресурс за откриване на визуални инструкции и полезни видео уроци. 

4. Предварителна подготовка на нужните средства

Ще се учите да свирите на китара? В такъв случай трябва да си набавите музикалния инструмент и перце за свирене.  Блогването пък изисква добър компютър, умения за писане и познания по маркетинг. Тоест, трябва да бъдете наясно какви неща ще са ви необходими, за да започнете практическата част от обучението си. Подготвяйки ги предварително, ще си спестите време, усилия и излишни нерви.

 


5. Упраженение – отново и отново

Уменията се развиват с практиката. Както се казва „Повторението е майка на знанието”. Тривиално, но наистина необходимо. Целенасоченото упражняване ще ви даде възможност да направите анализ и да разберете какво правите добре и какво се налага да подобрите.

Важно е как упражнявате наученото. Лошото повторение само ще ви отдалечи от крайната цел за неопределен период от време. А правилното трениране на умението дава възможност за по-бързо и успешно усвояване. Затова практикувайте съзнателно и помолете някой за честна обратна връзка. Нея може да осмислите и приложите като подобрение в някое от следващите си упражнения.

Самообучението не е много по-различно от ученето в група с преподавател. Ключът е да не се отказвате, когато сте изправени пред трудност и няма кой да ви насочи. Упражнението точно в такива моменти е много важно. Може точно тогава да успеете да постигнете желания резултат.

6. Отбелязвайте постигнатото

Това е необходимо, за да запазите мотивация и да сте наясно, че се движите в правилната посока. Следейки напредъка си, ще сте наясно как реално се справяте до момента. Записвайте постигнатото. Така ще имате ясен поглед над развитието си и вече наученото. Добавете и някакви малки крачки към целта и не забравяйте да впишете когато ги изпълните.

Ако сте решили да пробягате маратон, например, отбелязвайте постиженията си на седмична и месечна база и ги сравнявайте с миналите периоди.

 

7. Обградете се със съмишленици

Хората, с които общувате, спомагат развитието ви. Често преглеждайте познанствата си и приоритизирайте тези, които са близки до вашите ценности и професионални цели.

В социалните мрежи  има множество групи, в които хора с дадено умение обменят идеи и информация. Присъединете се към такава група или създайте своя. Когато споделяте преживяване, или в нашия случай, придобиване на ново умение с други хора, ще откриете, че и те имат същите колебания.  Смело искайте помощ и споделяйте опит. Така ще се обградите от съмишленици и ще получите повече информация и полезни съвети. В такива групи можеше да споделите трудностите си и да получите още едно мнение как да ги преодолеете.

8. Не се страхувайте от грешките

Томас Едисън се провалил 1000 пъти преди да създаде осветителната крушка. Той коментирал неуспешните си опити така: „Не се провалих 1000 пъти. Успешно намерих 1000 начина, по които не се прави крушка”.

По пътя към  научаването на ново знание грешките са гарантирани, но провалът е въпрос на избор. Именно затова не трябва да се смущавате от грешките. Приемете ги като част от процеса, а не като причина да се откажете.

Защо да чакате някой да ви научи на нещо, след като разполагате с хиляди възможности да го направите сами? Вземете обучението си в свои ръце. Дали ще подобрите готварските си умения или предприемаческите такива, няма значение. Важното е, че сами ще постигнете желаното, а удовлетворението ще е изцяло ваша заслуга. Всяко начало е трудно, но ако сте целеустремени да успеете, ще установите, че самостоятелното личностно развитие не е трудно начинание.

 

Превод и адаптация: Мариела Симеонова