Защо е важно да имате ментор?

Ако сте късметлии сте имали поне един ментор в живота си. Това са онези специални хора, които ни вдъхновяват, насърчават ни да даваме най-доброто от себе си и ни стимулират да поемаме рискове и да не се страхуваме да преследваме успеха. Такава роля често играят нашите родители, любим роднина, учител, треньор или нов познат.

Една от най-известните жени телевизионни водещи и отдаден ментор Опра Уинфри споделя, че дължи голяма част от успеха си на учителката си в четвърти клас. Водещата добавя, че отдадеността на преподавателката и я е накарала да заобича ученето. Уинфри отдава почит и на друг свой ментор – американската писателка и общественичка Мая Анджелоу, която също я е вдъхновявала през годините.

„Деликатният баланс на менторството е да не оформиш хората според своите представи, а да им дадеш възможност да се развият сами”  – Стивън Спилбърг

И така, какво всъщност представляват менторите? Това са онези щедри хора, които доброволно споделят знания, опит, мъдрост, прозрения и предлагат безусловно своите съвети. Добрите ментори умеят да изслушват и  разбират трудностите ви. Те дават различни стратегии и идеи, чрез които не само да преодолеете препятствията, но и да ги превъзмогнете. Менторите виждат онова, което вие сами не виждате у себе си.

Фотографът Ансел Адамс, известен с черно-бялата си фотография, споделя, че наставник в живота му е неговият баща, който успява „да поддържа искрата в душата му”.

Актьорът и режисьор Клинт Истуут пък е благодарен на баба си, която винаги го вдъхновявала. „Тя винаги е вярвала, че ще постигна нещо, когато никой друг, включително и аз самият не вярвах, че съм способен на нещо,” казва той в едно интервю.

Едно от правилата за успешен живот е да се обграждате с хора, които ви вдъхновятат. С такива, които са успешни в кариерата си или притежават качеството да заразяват околните с ентусиазъм и увереност. Три от главните стъпки в менторството са:

1. Създайте мрежа от ментори

Разбира се няма как един ментор да има всички отговори. През различните етапи от кариерата си ще имате нужда от различни напътствия и съвети. Много компании имат менторски програми, които ще ви свържат с личен покровител. Това е чудесен начин да се запознаете с нови хора с вече натрупан професионален опит. Друга сравнително нова идея е неформалното менторство, при което ви свързват с колега от компанията на по-високо или по-ниско от вашето ниво. По този начин освен, че екипът ви се сближава, се увеличава и мотивацията за успех.

2. Продължавайте да се учите, за да израствате

Най-добрият начин да развивате себе си и да се движите напред, било то на професионално или личностно ниво, е да  да учите и да приемате нови предизвикателства постоянно. Ако в училище или в офиса се появи нов проект и никой не иска да го поеме, не се колебайте и проявете желание да се заемете с него. Намерете кураж да излезете от зоната си на комфорт и повярвайте, че можете да се справите и да успеете.

Открийте човек, който да не дава готови решения, а да ви стимулира сами да ги откриете. Възможностите за придобиване на знания чрез менторски програми са много, дори и в България. Например програмата ABLE Mentor вече девети сезон свърза гимназисти и студенти с доказани професионалисти. Заедно те решават конкретни казуси, с които се повишават знанията и уменията на учениците.

3. Вие станете ментор

Кръговратът на живота. Ако мислите, че имате какво да споделите (а всеки от нас има), станете ментор на някого. Имате съученик или колега, с който усещате, че си приличате? Този човек има вроден талант или потенциал, но не успява да се справи сам? Поговорете с него. Опитайте се да научите повече за неговите интереси и амбиции. Без да го притискате или задължавате, му дайте съвет как да стане по-успешен.

Ако имате вече някакъв успех в кариерата си, намерите време да предадете знанието напред. Ще обогатите себе си и ще се почувствате удовлетворени, че помагате на следващото поколение лидери. И някак неусетно, вие самите ще се превърнете във вдъхновение за околните.

Превод и адаптация: Мариела Симеонова