Знаеш ли, че си всестранно надарена личност?

Омръзнало ли ти е да четеш статии, за това как трябва да се фокусираш върху едно нещо, за да си успешен? А в същото време да не можеш да отговориш на въпроса: „В какво съм най-добър?”. Спокойно, това е защото си всестранно надарена личност.

Защо досега не си го осъзнал?

Най-вероятно, подобно на повечето хора, от малък мечтаеш за определена професия и растейки, несъзнателно си се стремял към усъвършенстване само в тази посока. Истината е, че усъвършенстването, времето и енергията, които влагаш те правят добър в това, което си избрал. А ти си мислиш, че по природа това го умееш най-добре. Ако промениш фокуса си обаче, ако опиташ да развиеш други свои способности, ще се изненадаш да откриеш в колко различни неща всъщност те бива.

„Ако можеш да мечтаеш за нещо, можеш и да го направиш!” Уолт Дисни

Освободи потенциала си!

Никога няма да разбереш дали можеш или не, докато не пробваш. Експериментирай с дейности: запиши се на различни семинари, курсове, обучения; пътувай; кандидатствай по Еразъм+ програма; пробвай нови спортове и т.н. Опитай се  да развиваш три нови умения всеки месец. Не е нужно да ставаш експерт, а просто да развиеш потенциала си в нова област.

Повярвай ми, не трябва да си гений за да се справяш с различни дейности. Просто се осмели да излезеш от зоната си на комфорт. Да, вярно, не е лесно в началото, но не забравяй, че първият успех проправя път към  следващите.

Работиш в сферата на технологиите? Осмели се да се захванеш с творчески проект!

Творческа личност си? Осмели се да програмираш!

Занимаваш се с физически труд? Пробвай дейности с умствена натовареност!

Занимаваш се с фотография? Пробвай да бъдеш модел!

Снимаш филми? Пробвай да бъдеш актьор!

Владееш само един език? Започни да учиш друг!

 

 

Дори пробвай да правиш неща, които не ти харесват и не са ти приятни, за да докажеш на себе си, че можеш да се справяш с предизвикателства.

„Аз знам, че нищо не знам!” Сократ

Успех

Как може да твърдиш, че си най-добър в нещо, когато не си пробвал друго. Разбира се постигаш успехи в това, което знаеш как да правиш, но може би има нещо друго, в което си по-добър.

Но, естествено, кой се интересува от това, в какво си добър, ако не си успешен в него, нали? Именно този начин на мислене осакатява развитието ти. Мислейки по този начин пропускаш нещо важно – не е нужно да си успешен или да си най-добрият за да се занимаваш с нещо. Важното е да се справяш на ниво, което те удовлетворява, да общуваш и да се свързваш с хора от различни сфери. В крайна сметка това те прави по-добър човек.

За финал

Излез от зоната си на комфорт и се занимавай с това, което искаш, а не с това, което можеш. С малко усилие можеш да разшириш хоризонта си, а с това да отвориш много врати пред себе си. Дай свобода на всестранно надарената личност, която си затворил вътре в себе си.

 

Можеш да го направиш!

 

Превод и адаптация: Габриела Манкова