Да прочетеш цяла книга за ден? Да, възможно е!

Четенето е най-добрият начин, чрез който бързо, в детайли и обширно да разбереш дадена тема или дисциплина.

Без значение дали се стремиш към самоусъвършенстване или към получаване на нови знания, книгата се е доказала във времето като най-правилният инструмент за това. Но до колко е възможно прочитането на една книга на ден? И защо всъщност е полезно?

Прочитането на цяла книга за няколко часа звучи обезсърчаващо, но всичко се свежда до проста математика. Средностатистическият човек прочита 200-400 думи за минута. Един среден роман има между 60 000 и 100 000 думи общо. Ако скоростта ти на четене е около 300 думи за минута и четеш роман с около 80 000 думи, ще можеш да го завършиш  за около 5 часа или по-малко.

Започвайки днес можеш да промениш навиците си и най-накрая да разлистиш онези няколко уникални книги, които от месеци стоят на рафтовете и събират прах.

Според средновековния английски философ и писател Сър Франсис Бейкън, има книги, от които само някои части трябва да се четат, има други, които трябва да се прочетат изцяло, но не много задълбочено, и трети, които трябва да се изчетат напълно, старателно и с внимание.

Ето няколко съвета, които ще ти помогнат да засилиш скоростта си на четене.

Подбирай книгите, които ще прочетеш

 

 

Не може да избереш която и да е книга за тази цел. Наслаждаването на книги не е по-различно от наслаждаването на телевизионно шоу или филм. Ако дадено предаване не ти харесва, ще изгледаш само първия епизод и няма да си пропиляваш времето да го гледаш. Ако дадена книга не ти харесва, ще спреш да я четеш и ще почнеш друга.

Четенето на книга трябва да е преживяване, което те прави щастлив, а не нещо, което да те натоварва.

Затова е важно да избираш книгите си внимателно.  Открий причината, поради която искаш да прочетеш дадена книга. Може да е за себеусъвършенстване, по-добро оползотворяване на времето, учене, подобряване на кариерата и т.н., важното е да подбереш правилната книга, а такива има много.

Използвай периферното си зрение

Използването на периферното зрение ти позволява да четеш с по-малко насочване на очите, защото пространството, което зрението ти обхваща е по-широко, а ти можеш да виждаш, четеш и обработваш повече думи. Когато използваш периферното си зрение, за да четеш, ти гледаш в пространството между две думи, вместо да гледаш само едната, опитваш се да прочетеш двете думи и минаваш към следващата двойка.

За да постигнеш пълно съвършенство в четенето, трябва да използваш максимално периферното си зрение. А за да засилиш това умение пробвай докато четеш да поглеждаш бързо към някои фрази и после да си ги представяш.

Чети думите на групички

Групичка от думи включва от 4 до 16 съседни думи, които прочиташ при един поглед. Когато четеш думите на групички, скоростта на четенето ти се увеличава по естествен начин, защото не е необходимо да се спираш на всяка дума и да я произнасяш наум.

Мястото е всичко

Веднъж когато вече си се научил да четеш бързо и имаш няколко книги, които искаш да минеш, ти остава само да намериш идеалната среда. Но отвсякъде изскача нещо, което да те разсее. Затова избягвай местата, на които вниманието ти постоянно ще бъде привличано от други занимания.

Помисли си от колко усамотение имаш нужда и си осигури двойно повече.  Иди на място, което ще ти гарантира това усамотение. Дори използвай слушалки, ако се наложи. Слушай бял шум. Ще ти помогне да запазиш концентрацията си и да четеш по-бързо.

Аудио книгите са друго помощно средство

Ако наистина нямаш време и стоенето не е опция, можеш да си избереш аудио книга. Може например да почетеш за няколко часа, а после да си изтеглиш аудио книгата и да я слушаш докато шофираш, пазаруваш, докато си почиваш, вършиш домакинската работа или докато тренираш. За да свършиш по-бързо може да слушаш с различна скорост. А винаги можеш да се върнеш към хартиения вариант щом свършиш с всичко.

Използвай всеки момент

Ако пътуваш до работа използвай това време; ако имаш обедна почивка, използвай я. Чакаш на опашка? Чети! Откажи се от един час гледане на телевизия, ако трябва.

Дългосрочните предимства от четенето по никакъв начин не бива да бъдат измествани от кратките удоволствия на твоето ежедневие. Защото книгата, освен удоволствие, носи знания и емоции, които ще оставят силен отпечатък върху съзнанието ти за дълго. 

Чети бегло (пресявай) главите

Прочети заглавието и всичко от първите два параграфа до първите няколко страници от главата, за да си изясниш какво иска да каже авторът с нея и как тя се вписва в идеята на книгата. После прочети бегло заглавията и подзаглавията (ако има) за да придобиеш представа. Прочети първото и последното изречение от всеки параграф. Ако схванеш случващото се, продължавай. Ако ли не, може да искаш да прочетеш целия параграф. Веднъж когато вече си проникнал в идеята на главата, ще можеш да пресяваш цели страници.

Води си записки

Естествено е да забравиш някои неща, след като прочетеш дадена книга бързо. Воденето на записки ще ти помогне да избегнеш това. Подчертаването с цветни маркери също помага. Така няма да забравиш онова изречение или абзац, които са те накарали да се засмееш на глас, или пък са предизвикали вътрешен смут. 

Започни с бавно темпо

Не е задължителна да прочиташ по една книга всеки ден, но ако искаш да подобриш значително четенето си, започни бавно. Не бъди твърде суров със себе си, ако не можеш да прочетеш цяла книга за един ден.

Това изисква практика.

Избери нещо, което да свържеш със себе си, с интересите си или нещо за отпускане. А после експериментирай. Това ще те мотивира да продължиш да четеш утре, а дори и по-нататък.

А сега вземай книгата, която искаш да прочетеш и почвай!

Превод и адаптация: Габриела Манкова