Спри да отлагаш! Време е за действие!

Как мислиш да се справиш с онзи проект, който все оставяш на заден план – онзи, чийто краен срок наближава? А какво смяташ да правиш с онзи досаден клиент, на чиито обаждания все някога трябва да отговориш – онзи, който постоянно звъни за да се оплаква и ти хаби времето? Чакай, нямаше ли да ходиш на фитнес по-често тази година?!

Можеш ли да си представиш как ще се чувстваш по-малко виновен, стресиран и раздразнен, ако по някакъв начин накараш себе си да направиш всичко онова, с което не ти се занимава, но всъщност трябва да го свършиш? И  колко по-щастлив и ефективен може да си?

Добрата новина (наистина е много добра) е че можеш да се справиш с отлагането, ако използваш една от долупосочените стратегии. Но преди да избереш коя точно ще ползваш, трябва да си изясниш какво те кара да оставяш задачите си за по-късно.

Причина №1: Отлагаш, защото те е страх от провал

Решение: Използвай стратегията за предпазване от провал

Можеш да гледаш на една задача по два начина. В първия случай ти смяташ, че свършвайки тази работа ще надградиш своите умения и знания – това ще е постижение за теб. Като например: „ако завърша този проект отлично, ще впечатля шефа си“ или „ако тренирам редовно, ще изглеждам чудесно“. Психолозите наричат тази нагласа „жажда за развитие“ – а проучванията показват, че когато хората я притежават, те се мотивират от мисълта за просперитет и работят най-добре, когато имат желание за това и са оптимистични. Добре звучи, нали? Обаче ако се боиш, че може да оплескаш работата, този фокус не е за теб. Безпокойството и колебанието могат да разклатят основите на мотивацията за развитие, а така шансовете ти да предприемеш някакво действие стават по-малки.

Стигаме до втория начин, по който можеш да гледаш на една задача, а именно като средство за „предпазване от провал“. Този път, вместо да мислиш как можеш да се развиеш, ти виждаш задачата като средство за запазване на сегашната ти позиция – за предотвратяване на загуби. За тези от вас с такъв фокус, успешното завършване на проект е метод, чрез който се предпазвате от гнева на шефа или учителя си, а също така начин да не им позволявате да ви забравят. А редовните тренировки за вас са задължението, което не ви позволява да се „отпуснете“. Когато си фокусиран върху това да се предпазиш от провал, става ясно, че единственият начин да се спасиш е да предприемеш незабавни действия. Колкото по-разтревожен си, толкова по-бързо ще запретнеш ръкави.

Това не звучи много забавно, особено ако си от типа с жаждата за развитие, но едва ли има по-добър начин да се справиш с притеснението от това да не оплескаш нещо, от сериозният размисъл върху ужасните последици от бездействането. Давай смело напред, чувството не е от най-хубавите, но работи.

Причина №2: Отлагаш, защото не си в настроение 

Решение: Игнорирай чувствата си

Когато казваме „Просто не мога да ставам рано сутрин“ или „Просто не мога да ходя на фитнес редовно“, всъщност не осъзнаваме, че не можем психически да се настроим за това. В крайна сметка, никой не те е вързал за леглото и на входа на фитнеса няма страшни горили. Физически нищо не те спира – просто не си в настроение за това. Но пък кой казва, че трябва да чакаш времето, когато си в настроение?

Замисли се за минута, защото е наистина важно. Някак си всички сме свикнали с идеята, без да го осъзнаваме, че за да сме мотивирани и продуктивни, трябва да сме в настроение за това. Тази  нагласа, която изобщо не е вярна, се е наложила сред хората, но тя пречи на прогреса. Да, до някаква степен е добре да правиш нещата с желание – да искаш да приключиш проекта, да живееш по-здравословно, да ставаш по-рано, но не винаги ти се иска.

Всъщност, повечето успешни артисти, писатели, певци и други дължат успеха си на режимите за работа, които са спазвали и които са ги карали да отделят определен брой часове на ден за работа, без значение колко мотивирани са били. Така че ако сега отлагаш нещо, защото не ти се прави, помни че не трябва да си в настроение за да го свършиш. Практически нищо не те спира, защото липсата на настроение не е реална причина, а състояние, което стига да поискаш, може да превъзмогнеш.

Причина №3: Отлагаш, защото е трудно, скучно или неприятно

Решение: Използвай планирането „ако-тогава”

Истината е, че твърде често се опитваме да решим проблема разчитайки на нашата воля: „Следващият път ще започна да работя по-рано“. Но разбира се, ако имахме тази воля, изобщо нямаше да отлагаме. Проучванията показват, че хората редовно надценяват способността си за самоконтрол и разчитат прекалено много на нея.   

Направи си услуга и приеми факта, че волята ти е ограничена и че не винаги може да те  крепи, когато вършиш нещо трудно, досадно или дори неприятно. Вместо това използвай планирането „ако-тогава“, за да свършиш работата.

Създаването на план „ако-тогава“  е повече от това да решиш какви стъпки трябва да предприемеш за да завършиш проекта – трябва също така да решиш къде и кога ще преминеш към действие.

Ако до 14:00 часа се прибера от срещата, ще започна да работя по доклада, за който Боби ме помоли.

Ако шефът ми не спомене молбата ми за повишение по време на събранието, ще го предложа отново преди края на събранието.

Когато предварително решиш какво точно ще правиш, кога и къде ще го направиш, няма да има колебания когато времето дойде. Няма да има „Наистина ли трябва да го правя сега?“ или „Не може ли да почака до утре?“ , или „Може би трябва да свърша нещо друго.“  Точно когато започнем  да се колебаем имаме нужда от нашата воля, за да направим трудния избор. Но планирането „ако-тогава“ драстично намалява нуждата от волята, като осигурява вземането на правилното решение далеч преди критичния момент. Всъщност, планирането „ако-тогава“ се е доказало в над 200 проучвания като средство за увеличаване на постигнатите цели и продуктивността със средно 200% – 300%.

Ясно е че тези три стратегии – мислене за последиците от провала, игнориране на чувствата ти и детайлно планиране – не звучат толкова интересно, колкото „Следвай страстта си!“ или „Бъди позитивен!“. Но предимството, което те имат е че са ефективни – какъвто ще бъдеш и ти, ако ги използваш. Не са нужни много усилия, всеки може да се справи и да усвои тези стратегии. А веднъж приложиш ли ги, много лесно ще свикнеш с тях и ще увеличиш продуктивноста си, ще довършиш проекта, който все отлагаш и ще се справиш с онзи клиент.

Превод и адаптация: Габриела Манкова