Как да извлечем максимална полза от професионални форуми?

 

Независимо дали става дума за семинари, обучения или други бизнес ивенти, комуникацията с колеги е повече от задължителна. Обичайно събитията се провеждат с цел запознаване с дейността на водещи компании в дадена сфера или обучение по дадена тема. Думата „networking” e термин от английски език, който определя точно такова завръзване на контакти с хора, имащи еднакво професионално поприще.

За тепърва започващи работа и налагащи се професионалисти, подобни форуми са отлична среда за откриване на съмишленици. Според скорошно проучване 78% от предприемачите са на мнение, че подобен контакт е от решаващо значение за успеха на стартиращи работа личности.

Естествено социалната интеракция може да бъде психически и физически изтощителна дори и за екстровертите. Представете си, че през цялото мероприятие трябва да говорите и да представяте себе си в най-добрата светлина. Освен това се напрягате да запомните имена, длъжности, мнения. Цялата тази главоблъсканица може да ви стресира и да намали мотивацията ви за общуване.

Социализацията обаче е задължителназа млади професионалисти, които искат бързо да навлязат в сферата, която са избрали. А доброто впечатление може да ви донесе само положителни резултати в бъдеще. Ето няколко съвета как да постигнете успех на подобни събития без излишен стрес.

 

1/ Предватилно проучване на присъстващите

Ако ще ходите на кариерен форум, погледнете кои компании ще имат свои представители там. Проучете дейността им и отбележете тези, на които искате да представите себе си. Не забравяйте да разпечатате няколко автобиогафии или визитки за всеки случай.  

От друга страна, ако сте на семинар например и имате възможност за комуникация само в почивките, не се бавете. По време на регистрацията още в началото на събитието  може да набележите интересните за вас личности, с които по-късно да завържете професионален контакт.

 

2/ Качество пред количество

Не си поставяйте за цел да размените контактите си с всички присъстващи. По-добре е да се запознаете и да завържете разговор, а не само да оставите визитка. Насочете се към малък брой личности (компании), но им отделете повече време. Така ще протече качествена комуникация.   

Хората обичат да говорят за себе си, затова се представете и ги попитайте за повече информацията за тяхната работа. По този начин ще покажете, че проявявате интерес и има по-голяма вероятност да бъдете запомнени и дори да ви поканят на интервю за работа.  

А когато някой започне разговор с вас,  го излушайте и се постарайте да запомните веднага името му и с какво се занимава. Задължително си разменете контакти, защото дори и в този момент да не проявявате интерес, то в бъдеще може точно този човек да ви бъде от полза.

 

3/ Етикет на общуване

Правилата са като при всяко друго професионално общуване. Изслушвайте другата страна и не я прекъсвайте. Освен това се счита за грубо да прекъснете нечий разговор, за да представите себе си. Излишно е да казвам, че телефонът трябва да си остане в джоба.

Обичайно на такива събития се изисква официално облекло и спретнат вид. Не случайно бабите ни казват „По дрехите посрещат, по ума изпращат”. Факт е, че първото впечатление е ключово при изграждането на представа, затова се постарайте да изглеждане добре, съобразено с обстановката.

 

4/ Приятел за компания

Може да отидете на събитието със съученик или колега, който има сходни с вашите интереси. Така няма да се чувствате не на място, а заедно ще се подкрепяте.

Тук уловката е да не се изолирате в комфортна зона с приятел, а взаимно да се мотивирате да общувате с непознати. В никакъв случай не бързайте да обсъждате впечатленията си от компании и хора. Изчакайте края на събитието и след това можете да обмените мисли насаме.

 

5/ Почивка

Правете си кратки паузи между разговорите, за да вземете въздух. Едни от най-интересните запознанства стават пред кафе машината. Като цяло не се напрягайте прекалено много, защото смисълът на професионалните форуми е общуването, а не трупането на стрес. Не се и обезсърчавайте, ако ви се струва, че някой е по-общителен или по-подготвен от вас. Отново ще повторя, че не се знае кой човек ще изиграе важна роля във вашето развитие.

 

Надявам се, че тези съвети ще ви помогнат да запазите енергията и позитивната ви нагласа към подобен тип мероприятия. Ходете на професионални срещи, защото освен обмяна на опит и контакти, ще се мотивирате да бъдете още по-продуктивни и целенасочени в професионалното си развитие.

Може би форумът, на който ще отидете следващия уикенд ще промени живота ви. Заслужава си да опитате!

Автор: Мариела Симеонова