Приключението Берлин – по нещо за всеки приключенец

Привет, читатели на YOUTHub,

Днес вместо да споделя с Вас поредният готин проект, в който може да се включите, ще Ви разкажа как мина един такъв, в който самата аз взех участие наскоро – International Berlin Seminar 2019, организиран ежегодно от JEF Deutschland. Темата тази година беше “Our Democracy in the Digital Age” – област, в която, според мен, младите трябва да са изключително компетентни и критично мислещи. Но сега, нека започна от начало…

Реших, че вместо да ви обяснявам на широко за проекта, ще обърна внимание и на друг аспект от моето пътуване – самата дестинация. Берлин е нещо, като нищо друго на света. Седмица определено не е достатъчно време, за да го опознаеш, но пък стига, за да разбереш, че искаш да се върнеш отново. Без съмнение град, заемащ важна роля в европейската и световна история, днес Берлин е символ на всичко друго, но не и на разделение. Кипящ от живот и енергия, Берлин е място, побрало в себе си богата история и култура. През деня, разбира се, централните части са осеяни с туристи, жадни да разгледат и запечатат любим момент или просто да се потопят в междукултурната атмосфера. Вечерите обаче изглеждат съвсем различно – множество барове и културни събития, събиращи хора от цял свят, са една вдъхновяваща гледка и неповторимо преживяване.

Е, сега да разкажа малко повече и за семинара, чиято програма, честно казано, ме впечатли. Имахме невероятната възможноста да посетим Райхстага от вътре, бяхме на посещение в централния офис на Microsoft, където присъствахме на лекция относно „Шансовете и предизвикателствата на дигитализацията“ , изнесена от експерти в областта и, разбира се, можехме да задаваме въпроси за всичко, което ни вълнува. Също така имахме среща с представители на отдел „Кибер сигурност и борба с дезинформацията“ към Външното министерство на Германия, което беше отново изключително полезно. И като за финал, последните няколко дни прекарахме в прилагане на наученото чрез креативни уъркшопи на различни теми. При изготвянето на един от тях, например, трябваше да работим в екип и да се поставим на мястото на НПО, което бива целенасочено атакувано чрез фалшиви новини онлайн. От нас се изискваше да съставим ясен план за действие и отговор, което пък ни постави в една реална в днешни дни ситуация.

Като равносметка от преживяното, бих казала, че Берлин определено е смесица от история, емоции и зарежда всеки със своята енергия. За любителите на историята – ще се намерят доста хора, разказващи за времената на разделена Германия. За почитателите на киното – Берлинският международен фестивал всяка година събира десетки хиляди любители на седмото изкуство. А за хората като мен, жадни за пътуване, съчетано с личностно развитие – Берлин предлага по нещо за всеки, готов за приключение.

Автор: Роберта Гуевска