Наръчник на младия безработен

Не е новост, че безработицата удря безмилостно модерните общества, и най-вече младите хора. Факта, че всеки младеж ще се сблъска, рано или късно, с чудото да бъдеш “безработен” също не е нищо ново.

Независимо дали говорим за по-къс или по-дълъг период, безработицата може сериозно да повлияе на психичното здраве и емоционалният баланс. Поради тази причина, с настоящата статия бих искала да ви запозная с някои техники/съвети от някой, преминал през всичко това без да загуби напълно разсъдъка си.

1. Ставай от леглото с конкретна цел наум всеки ден

Ако нямаш такава когато се събудиш, измисли я.

Окей, загубил си работата си или не можеш да си намериш такава. Разбираемо е да си малко потиснат, но не и да си губиш времето всеки ден, докато нещо “не изкочи”.

Навий си аларма за разумен час. Приемливо е да забавиш темпото, като например да си нагласиш аларма за 9 вместо за 8 часа сутринта. Важното тук е да станеш от леглото с нагласа да бъдеш продуктивен днес.

Направи си план и заложи цели, които да постигнеш в този ден. Може да бъде нещо елементарно като да отидеш до магазина, да провериш няколко уебсайта, да изчистиш вкъщи или да кандидатстваш на поне едно място за работа. Увери се, че имаш нещо за вършене, а също и че имаш график, който да следваш. Не е нужно да бъде супер стриктен график, разписан по часове. Достатъчно е да направиш списък с всички задачки за деня на лист хартия и едно по едно да ги зачеркваш от него. Макар понякога да ти идва нанагорно, скоро ще си дадеш сметка колко много време всъщност са 24 часа.

Неизменно, безработицата носи след себе си чувство на безполезност, което не се преодолява лесно. Заради това е изключително важно да се убедиш, че реално правиш нещо и не седиш просто ей така. В този смисъл, независимо колко незначително изглежда това да зачеркваш задачи от списък, то може да “излъже” мозъка ни, че постигаме нещо.

2. Излизай от вкъщи поне веднъж дневно

Ако се налага просто стой на някоя пейка!

Може да си най-активният човек на света, но щом “скуката на безработицата” си проправи път, ти ще се станеш част от мебелировката вкъщи. Леглото и диванът ще се превърнат в естествени продължения на тялото ти. Това е момента да кажеш: НЕ! Ти не си възглавница, за да седиш на дивана цял ден. Просто излез навън!

Най-добрата, лесната и евтина дейност, която можеш да вършиш е да ходиш. Да си направиш разходка не е нито стресиращо, нито твърде интензивно. Не изисква добра физическа подготовка, нито пък екипировка или членска такса. Хубавото на ходенето, освен чувството на свобода, е че освобождава и ендорфини, по-известни като хормоните на щастието. Бонус към всичко това е и факта, че може да видиш хубави места, сгради, гледки и най-вече хора.

3.Дръж ума си зает

Създай си предизвикателство сам!

За нещастие, работата е като тренировка за мозъка ти — щом спреш да тренираш, губиш форма. Признак за това е, че ти е по-трудно да се концентрираш или пък, че ти трябва повече време да свършиш нещо, което ти е отнемало минути преди. Най-важното е да не се паникьосваш! Това е напълно нормално. Същевременно обаче, не стой така, поеми инициатива, дръж ума си зает.

Има безброй възможности, просто още не си се сетил все още. Интересуваш ли се от писане? Тогава си направи блог, но си създай и предизвикателство, като например да пишеш на чужд език или по теми, с които не си съвсем наясно. Запиши се за онлайн курс или ходи на събития, организирани в твоя град, дори да става дума за теми, с които не си съвсем запознат. Но най-важното е да говориш с хора! Всяка идея се ражда вследствие на обмен на различни мисли и мнения. Разбира се, ако стоиш затворен по цял ден, няма как да измислиш брилятна идея. Именно за това, просто излез навън и търси контакт с хора, които да те обогатят и да ти помогнат да генерираш идеи.

4. Бъди доброволец

На каква кауза да се посветиш е лично твой избор!

Нека да бъдем откровени, никога няма да се озовеш в по-подходяща ситуация да направиш нещо добро за света, страната ти или общността, в която живееш. Колко пъти си имал желание да доброволстваш за нещо, но уви не си имал време? Ето сега имаш такова!

Избери кауза, която приемаш присърце и намери организация, нуждаеща се от помощ. Доброволчеството ще се окаже полезно за теб, ще видиш. То ще ти даде смисъл, тъй като ще те въвлече в среда, наподобяваща работната. В допълнение към това, ще се запознаеш с нови хора, ще създадеш нови приятелства, дори е възможно да срещнеш някого, който да ти бъде от полза в бъдеще. Но внимавай, доброволческата дейност не е неплатена работа, а личен избор!

5. Грижи се за себе си

Не забравяй да си взимаш душ и да се преобличаш!

Както споменах малко по-горе, безработицата обикновено носи натрапчивото чувство на безполезност. Нека да е ясно, ти си достоен, ти си достатъчно добър! Безработицата не те определя, тя не е мерител за твоите способности и знания! За това полагай грижи за външния си вид.

Вземи си душ, преоблечи се. Пижамите са забранени от закона, наречен “самоуважение”. Храни се редовно и балансирано, така че да не гладуваш, нито пък да качиш 10 килограма заради junk food.

Душевното ти състояние също е от значение! Чети книги, ходи на изложби и гледай филми. Открий нови начини на себеизразяване — дори никога да не си държал молив, опитай да нарисуваш или боядисаш нещо. Направи си дневник. Върни се назад в детските си години и си дай шанс.

6. Обърни се към хората около теб

Защото не си сам!

Имаш приятели, които те обичат и подкрепят, хора, които ти пазят гърба винаги. Не се изолирай, търси човешкия контакт. Ако се чувстваш сам, то това е така, защото ти искаш да бъде така, а не защото нямаш приятели. Изолацията често води до негативни мисли, които надделяват и те карат да си въобразяваш разни неща.

Ако не ти е приятно да си на публични места, покани приятелите си у вас. Споделяй чувствата си, няма нищо срамно в това. Поплачи си, ако е необходимо. Излей всичко навън. Ще се почустваш по-добре.

7. Довери се

Няма да ти хареса, но ще се справиш!

Безработицата е болезнен период. Сякаш губиш същността си, превръщаш се в непознат — в някой, който не реагира по начина, по който ти би реагирал или пък е обсебен от една негативна мисъл след друга. Понякога е мъчително, но трябва да се довериш! Имай доверие в себе си и в онова, което вършиш. Има място за теб, времето ти ще дойде и ти ще се справиш със ситуацията, ще станеш по-силен от преди.

Погледни назад и виж всичко, което си постигнал досега. Сигурна съм, че имаш поводи за гордост. Убеди се, че си достатъчно добър, че заслужаваш най-доброто и не на последно място, обичай се!

И последно: Не се страхувай да поискаш помощ

Всички ние изпадаме в нужда, рано или късно и няма нищо срамно в това да поискаш подкрепа от семейството, приятелите си или от някой непознат, като мен например.

Източник: The manual of the young unemployed – Project 668Federica Margheri

Превод: Александра Милкова