Безбройните възможности за учене по всяко време

В днешно време, когато почти всичката информация в света е на един клик разстояние, вече нищо не ни ограничава да учим и да се образоваме. Ние всички сме съвременници на една дигитална образователна революция – традиционното учене в училище  вече става отживелица, а интерактивното вече се превърна в новия метод за успех. За да се приспособим към настъпващите промени, трябва да опознаем модерните и иновативни възможности пред нас, да търсим и да усвояваме информация върху най-разнообразни теми.

И ти ли, както много хора през последните години, не намираш старите образователни системи за полезни? Е, днес имаш доста алтернативи, чрез които да получиш знанията, които ти трябват. А най-хубавото е, че не трябва да спазваш определени часове и дни, в които да учиш; ти организираш времето си. Имаш свободата да си съставиш своя собствена програма, свързана с интересите, които имаш, исъщевременно да усвоиш работата със съвременните технологии. През последните години тенденция е до края на живота си човек да практикува от 3 до 5 различни професии. А освен това светът на технологиите и науката се развива с невероятна скорост. При тези обстоятелства е ясно, че ние трябва да учим през целия си живот и да обогатяваме знанията си.

За наша радост, интернет – най-богатия източник за учене, е на наше разположение. Но освен интернет все повече навлизат нови технологии като обогатената реалност и виртуалната реалност, които предоставят данни и информация по нестандартен и иновативен начин.

Очевидно има много средства, инструменти и начини, чрез които да учиш през целия си живот. Можеш да започнеш онлайн курсове, да развиеш нови умения, да създадеш собствен сайт, да четеш класики, да опознаваш света през смартфона си и да се свързваш с други хора, които искат да учат цял живот.

Сега, когато лятото вече е тук, повечето от нас имат много свободно време, но решили ли сте какво ще правите? Нали няма да пропилеете това ценно време?

Много често се случва, човек да работи усилено през годината, но зает от уроците в училище или задълженията на работа, не може да обърне достатъчно внимание на интересите си. Започваш да четеш книга, по тема която те вълнува, но изскача някоя задача и четивото остава на заден план, а често и на рафта с месеци. Захващаш се да учиш чужд език онлайн, но времето не ти стига и се отказваш след първите няколко урока. Попадаш на реклами за курсове и семинари по теми, които те вълнуват, но отново не можеш да ги вмъкнеш в пълната си програма и ги подминаваш с въздишка. Но стига толкова, ето вече е лято. Не го пропилявай в бездействие, мислейки че си почиваш.  Развивай се и се образовай, все пак пред теб има безброй много възможности и нямаш право на оправдания.

Ето една чудесна комбинация, която би ти помогнала да придобиеш нови знания и умения през лятото:

започни онлайн курс + гледай видео лекции + развий критичното си мислене + чети книги +стани част от отворени платформи за учене

а в дните, когато искаш да се занимаваш с нещо друго:

гледай документални филми + свържи се с професори, учители или други ученици + чети книги или гледай филми на различна тематика

Например:

ако се интересуваш от маркетинг:

онлайн курс в Coursera на тема „Marketing in the Digital World“ от Университета Илинойс + гледай TED конференции като „How Amazon, Apple, Facebook and Google manipulate our emotions” от Scott Galloway + използвай Thou Shalt Not Commit Logical Fallacies – образователен сайт, който ти помага да разбереш кога хората се опитват да те заблудят, говорейки убедително и логично + прочети книгата „Влиянието. Психология на убеждението“ от Робърт Чалдини + регистрирай се в brainly.in

Това, разбира се, е само пример. Всеки има различни интереси и занимания, затова по-долу ще оставим линк към оригиналната статия, в която ще намерите по няколко предложния от всяка категория.

Оригинална статия:

https://www.diygenius.com/100-self-education-resources-for-lifelong-learners/

Всеки ден имаш 24 часа и само ти решаваш как да ги прекараш. За да се развиваш и образоваш не е нужно да учиш през цялото време. Добре организирана програма и занимание с теми и дисциплини, които са ти интересни, но и желание за работа, със сигурност ще ти помогнат по пътя към успеха. Не пропилявай времето си! Бъдещето ти е в твоите ръце!

Превод и адаптация: Габриела Манкова