Ростислава Димова – от малкото село до града с много устрем и действия

Здравейте и от мен! Аз съм Роси на 17 години, от Русе, но съм израснала в малко провинциално село в близост до града. И всъщност от тук тръгва всичко.

Още от много малка бях много любознателна – обичах да чета, да изследвам природата (имахме си я в изобилие при нас :), да пробвам нови неща, да правя експерименти, но в един прекрасен момент просто осъзнах, че селото вече не ми е достатъчно – че имам нужда от нещо повече. От възможности. От съмишленици. От хора, с които заедно да се развиваме, да споделяме идеи, ценности и общи интереси.

По една случайност, този момент съвпадна с кандидатстването ми след 7 клас и тогава взех решението да се преместя в ПМГ „Баба Тонка“ (едно от най-елитните русенски училища) с профил биология и химия и интензивно изучаване на английски като отправната ми точка беше и все още е военната медицина.

Никак не съжалявам за решението си, понеже благодарение на тази среда хобитата и интересите ми рязко се разшириха.

Започнах да се занимавам по-усилено с писане на разкази и истории, с музика – пеене и свирене на инструменти, с учене на езици. По това време и доброволчеството ме притегли в обятията си. Започнах да се интересувам от неправителствения сектор, в частност от младежките организации. Как работят, какво правят, защо са ни нужни…

Взех все по- често да излизам от моето балонче на комфорта.

И на една лятна езикова академия, една от участничките случайно ми спомена за YOUTHub – че тя е стажант там и се занимава с превеждане на статии за сайта, че били много готини и Михаела, и Мадлен, че тя е научила много и стажът и е помогнал да израсне като личност.

Естествено, аз като се прибрах, открих сайта, видях многото възможности и направо се влюбих! Винаги съм мечтала да намирам по- лесно и в по-синтезиран вид всички възможности, така че да не си губя времето, но в същото време да имам избор и YOUTHub ми даде точно това. Припознах се и в ценностите им, в идеята младежите да получават безвъзмездно едни възможности, които могат да променят живота им, да им разширят хоризонтите и да им оформят един по-европейски и широкоскроен начин на мислене.

Самата аз през изминалите 2 години имах възможността да участвам в толкова много обучения, обмени по Еразъм, семинари, конкурси, да пътувам, да получа информация по най- различни теми и най-важното – да си намеря приятели-съмишленици, с които и до днес поддържам връзка.

Така че , когато видях обявата за стажа, просто нямаше как да не кандидатствам.

Исках да допринеса за мисията им, но и да се предизвикам, тъй като стажът според мен е едно голямо приключение, от което можеш да си вземеш толкова, колкото си склонен да инвестираш като време и усилия от собствения си актив.

Още повече, че вече познавам доста от миналите стажанти и всички те, с две ръце ми препоръчаха да се пробвам. Последния аргумент, който избистри напълно дали искам да съм част от семейството на YOUTHub, всъщност беше интервюто.

Приятелското и позитивно отношение на Мика и Мади просто ми включиха лампичката, че аз искам да работя в един екип с тях. И не просто искам, а за мен ще е удоволствие да работя с две толкова слънчеви момичета, за които е важно всеки един от стажантите да извлече максимума от работата си при тях. В момента нямам търпение да се срещна и с останалите млади и надъхани стажанти, да ги опозная, да се сплотим като екип и заедно да тръгнем по пътя на новите знания и трупането на опит.

Вярвам, че от тук нататък като стажант на YOUTHub, ме очакват много предизвикателства, но с труд, постоянство и добра колаборация с новото ми семейство, мога да се справя с всичко!