Какво беше проектът MBM за мен?

Здравейте, читатели на YOUTHUB, пише ви човек, който е успял да се забърка с тази организация (в хубавият смисъл). Казвам се Виолета Вълчинова. В момента съм студент в НБУ, специалност Психология, а междувременно работя в сектора на туризма. Считам себе си за младежки работник поради ред причини, основната е, че често доброволствам по различни инициативи и винаги, когато мога подпомагам развитието на младите хора и младежките организации.

В следващите редове ще прочетете повече какво за мен бе проектът MBM (Mind, Body & Message – tools to increase youth workers’ impact), в което взех участие тази година, и което бе организирано от унгарската неформална група Qualitimpact, а партньори от българска страна са YOUTHub и Фондация Смокиня. Трябва да спомена, че MBM е проект от три обучения, всяко фокусиращо се върху различно нещо. Те се проведоха в интервала май – ноември 2018г. Освен мен по време на целия проект взеха участие още 5 българи (Никола, Йорданка, Мадлен, Николай и Екатерина).

Всичко започна още в момента, в който близък на мен човек ми изпрати информация за проекта MBM. Още в началото се забелязваше,че хората, седящи зад него са се постарали много, за да могат да изготвят тъй нареченият инфо пак. Информацията там казваше доста за предстоящите обучения, но същевременно усещането беше, че не казва нищо. Казвам “нищо”, защото този процес, който изминах е много повече от написаното в този инфо пак.

Трите фази Mind, Body, Message могат да бъдат самостоятелни обучения, но връзката между тях е толкова тънка и силна,че понякога пренебрегваме този факт.

Кандидатствах, бях избрана и дойде време за първото обучение. Когато започна обучението “Mind’’ – първият ден изобщо не виждах смисъл в него и си задавах въпроса “защо съм тук?!”. Дойде един прекрасен момент, в който на един от процесите, през който преминавах излязах от зоната си на комфорт, погледнах себе си и успях да анализирам действията си. След този процес започнах да вземам по-активно участие във всеки следващ. Въпросът “Защо съм тук?” – просто избледня. Ако сега ме попитате защо съм била на това обучение, отговорът е, защото не исках да бъда ограничавана от самата себе си и за да мога да виждам себе си като възможност.

След няколко месеца дойде време за втората фаза – Body  – както се разбира от заглавието – то бе свързано с нашето тяло. Имахме достатъчно време да наблюдаваме тялото си и как то реагира на различни процеси. Това, което забелязах е свързано с това, че често се случва да пренебрегваме и забравяме за нуждите на тялото ни.

И така измина почти цяла година. Дойде времето за последното обучение, за трета фаза “Message”. Както биха се изказали организаторите за на това обучение, то е по-практически насочено. Да, така беше. Всичко, което си бях взела от предните две обучения бяха на лице. Message бе едно надграждане и съчетание между ум и тяло в едно. Умението да разпознаеш тялото си в стресова ситуация и да можеш да овладееш емоциите си. Добавената стойност бе да разбереш как да се справиш с конфликтите, случващи се около теб.

Тези обучения бяха място, където за едни се родиха нови идеи, за други нов поглед за това как да се развият във вече създадените идеи (в личен и в професионален план). Тези обучения ми дадоха чиста визия на собственото ми аз и на нещата, които искам да направя в моя живот.

Ако и ти искаш да вземеш участие в подобен проект, следи сайта и facebook профилите на YOUTHub и Фондация Смокиня, както и FB страницата на Qualitimpact.