Обучение и хекатон за студенти и журналисти “Как да разпознаваме фалшива информация?”

Обучението е насочено към придобиване на умения, знания и инструменти за проверка на факти, необходими за работа в съвременни и традиционни медии.

място на провеждане Място: Център за култура и дебат “Червената къща”, ул. “Любен Каравелов” 15, гр. София., Червена зала

период на провеждане  Период на провеждане: 9 февруари 2019 г., 10:00 – 17:00 часа

Организатор: Коалиция за медийна грамотност в образованието

Коалиция за медийна грамотност в образованието кани журналисти и студенти по журналистика да се включат в практическо обучение по разпознаване на фалшива информация. Обучението е насочено към придобиване на умения, знания и инструменти за проверка на факти, необходими за работа в съвременни и традиционни медии. Обучението се провежда от експерти от компанията за медийни анализи “Персептика”. То е част от кампанията Дни на медийната грамотност 2019, със специална тема “Проверка на фактите”.

Условия за участие:

В обучението могат да участват журналисти, навлизащи в професията, студенти по журналистика и други дисциплини, свързани с работа с медии. Препоръчително е да носят на обучението собствен лаптоп.

Какво представлява обучението:

Първата част на обучението е запознаване с инструменти и умения за разпознаване на фалшивата информация в различни формати – текстова информация, аудио, видео, снимки, профили в социални мрежи.

Втората част от обучението е практическа и представлява създаване на карта на фалшивите новини около избрано от студентите световно събитие. Практическото занятие ще премине под формата на хекатон. Студентите ще работят в малки групи с ментор по идентифицирането на фалшива информация, свързана със събитието. Резултатът от работата им “Картина на лъжата” ще бъде публикуван на сайта на Коалиция за медийна грамотност.

Третата част на обучението е подготовка на популяризацията на резултатите от хекатона. Те ще бъдат представени в серия от постове за Фейсбук, които ще станат част от комуникационната кампания на проекта. В тази задача, студентите ще получат подкрепа от експертите от Перспетика и Коалиция за медийна грамотност.

 Сертификат за преминато обучение

Всички студенти, които участват в трите етапа на практическото обучение, ще получат сертификат, който удостоверява, че участникът:

  • Притежава познания и основни умения за проверка истинността на съдържанието в текстов, аудио, видео и фото формат; умее да различава фалшиви профили в Туитер и Фейсбук.
  • Участвал е в журналистическо разследване за разобличаване на фалшива информация около световно събитие;
  • Участвал е в подготовката на кампания за разобличаване на фалшивата информация.

Сертификатът ще бъде от полза на участниците в търсенето на работа в журналистическа или друг тип сфера, където се изисква боравене с проверена информация. Той може да послужи и при кандидатстване за магистратура в страната и чужбина, свързана с критично обработване на информация. За да получат сертификат студентите трябва да участват и в трите етапа на обучението.

Повече за обучението и кампанията “Дни на медийната грамотност 2019” вижте на страницата на Коалицията за медийна грамотност: http://bit.ly/2stCDnl

Обучението е безплатно, но регистрацията е задължителна предвид ограничения брой места. Осигурени са кафе-паузи и обяд за участниците.

 За да участвате, регистрирайте се тук.

краен срок за кандидатстване Краен срок за регистрация: 5 февруари 2019 г.

  За контакт: Кристина Христова, khristova@redhouse-sofia.org

 Източник

YOUTHub не носи отговорност за регистрацията на участници. За повече информация се обърнете към организатора или лицето за контакт.