Гласувай за новите български представители в Европейския парламент

#ТозиПътЩеГласувам

Знаеш ли, че през месец май избираме новите български представители в Европейския парламент, които ще трябва да защитават нашите интереси като граждани, както и нашите интереси и права като млади хора?

Кога са изборите?

период на провеждане  23 – 26 май 2019 г.

Ние от YOUTHub подкрепяме кампанията на Национален младежки форум (www.nmf.bg) във връзка предстоящите европейски избори, защото знаем че всеки глас е от значение, а този на младите хора като нас и вас, трябва да бъде чут.

Ето и какво НМФ има да ти каже за изборите, което най-вероятно не знаеш:

1. Активността на младите хора:
На изборите за Европейски парламент през 2014 година гласуваха само 29% от младите хора (на възраст 18-24 години) като по-голямата част от тях посочват, че не са получили достатъчно информация за изборния процес. През май 2019 ще изберем българските представители в Европейския парламент, които ще трябва да защитават нашите интереси като граждани, както и нашите интереси и права като млади хора. За да получаваш пълноценна и достоверна информация за изборите – регистрирай се тук за кампанията на Европейския парламент.

2. Настроенията на младите хора към ЕС:
От всички поколения европейци сегашното младо поколение сме най-проевропейското. Научи повече с какво е допринесъл Европейският съюз в последните години за твоя живот и местността, в която живееш. Не е съвпадение, че почти 70% от младите хора изразяваме своите позитивни нагласи към Съюза, според последното проучване на Евробарометър.

3. Животът на младите хора:
Макар и с най-осъзната принадлежност към европейската общност, сегашното поколение млади хора в Европа се очаква да бъдем първото поколение, което живее по-зле от родителите си. Несигурните работни места, липсата на жилища на достъпни цени и проблемите на психичното здраве са ежедневна реалност за много млади хора в Европа. Изправени сме пред нарастващи предизвикателства и бариери при достъпа до нашите права и в способността да имаме думата в оформянето на общностите, в които живеем. Информирай се за евроизборите тук.

4. БОНУС: Представителността на младите хора:
За капак, младите хора сме недостатъчно представени в европейската политика, като по-малко от 2% от членовете на Европейския парламент са младежи, с възраст под 30 години (еквивалентният дял на младите хора, с изключение на децата, в Европа е 17,4% от общия брой население).

Какво можеш да направиш?

Регистрирайте се на  официалната платформа на ЕП за евроизборите, за да може гарантирано и пълноценно да се информирате за кампанията.

място на провеждане Ако живееш извън страната, но в границите на ЕС, ти все още можеш да гласуваш в националните избори в страната, докато за изборите за Европейски парламент можеш да избереш в и за коя държава искаш да гласуваш. Не забравяй да се запознаеш с твоите права на глас в ЕС.