Ивелина Иванова – През YOUTHub по пътя към безброй приключения

Здравейте, съмишленици!

Казвам се Ивелина и вече от няколко месеца работя усърдно над това да придобия бакалавърска степен по специалност „Европеистика” в СУ „св. Климент Охридски”. На пръв поглед това е основното ми занимание в момента, но под повърхността стоят един куп други дейности, които запълват и осмислят свободното ми време и допринасят към цялостното ми развитие, дори повече отколкото висшето образование. Една от тези дейности е доброволчеството и работата с младежки организации и проекти. Винаги съм смятала, че знанията и уменията, които се придобиват чрез неформална форма на обучение са незаменими и ключови за по-нататъшното професионално и личностно развитие, понеже работата по тези дейности  винаги те поставя в една непозната, предизвикваща възможностите и потенциала ти, среда, в която единственият начин да се справиш е чрез методът learning-by-doing и проява на общи усилия и знания, които предполага груповата работа.

През последната година, интересът ми към младежките проекти нарасна дори още повече, след като чух разказите от преживяванията на двама мои приятели, които тъкмо се бяха върнали от своите първи обмени – единият в Норвегия, другият в Естония. Когато им зададох въпроса дали си е струвало преживяването и биха ли го повторили, колективният отговор беше:  “Бих препоръчал на всеки да участва поне веднъж, само тогава би разбрал колко много са плюсовете”. Това беше моментът в който реших, че определено трябва да дам шанс на този вид изживяване, за да разбера дали е за мен.  Програмите като Еразъм+ предлагат десетки възможности за младите хора ежедневно, но в самото начало на своята активно търсеща възможности дейност постоянно се сблъсквах с проблема, че имах желанието и мотивацията да бъда част от този процес, но никога не знаех къде и кога точно да търся шанса, затова и много често просто го пропусках. Това се промени преди няколко месеца, когато разбрах за YOUTHub, чиято основна цел е да обединява на едно място стажове, обмени, конференции, обучения и още много и разнообразни възможности, като по този начин съдейства на търсещите, като мен, да изберат по-лесно най-подходящия за тях вариант.

И така няколко месеца по-късно, вече и аз мога да се похваля с първия си завършен обмен (намерен именно чрез YOUTHub), който се състоя в Аликанте, Испания и определено се оказа едно едноседмично приключение, което не само ми донесе много спомени, но и безценен междукултурен опит.  В момента сферата ми на интереси в тази област е дори още по-широка от преди, като ежедневно започнах да търся не само младежки обмени, но и стажове, понеже оценявам опитът и квалификацията, които дават те и това, колко добро начало са обикновено в професионалното развитие на един човек. Така съвсем наскоро разбрах, че Михаела и Мадлен, които всъщност са вдъхновяващите създателки на тази организация, търсят своите нови стажанти, които да посветят в дейността на YOUTHub и на които да предадат своите умения и опит. Винаги съм проявявала интерес относно това как протича дейността в една неправителствена организация, затова реших, че този шанс е за мен.

Определено се радвам и вълнувам да бъда част от този екип и знам, че със сигурност следващите месеци няма да бъдат еднообразни. Надявам се да продължите да следите активно възможностите, които предлага YOUTHub, за да откриете това, което Ви харесва най-много и да усъвършенствате себе си. А също и за да проследите моето приключение зад кулисите.

До нови срещи!