Роберта Гуевска – истинското предизвикателство започва извън зоната ви на комфорт

Първо, аз съм на 20 години, живея и уча в София вече от почти година. Всъщност съм от Троян, но гимназиалното си образование завърших в най-специалното за мен училище – ПЕГ “Екзарх Йосиф I” в гр. Ловеч. ( Защо училището беше и продължава да е толкова скъпо, е тема, заслужаваща цял роман, но за любителите на старите български филми – именно това е училището, вдъхновило филма “Вчера”. ) Нека продължа… Когато миналата година горе-долу по това време трябваше да взема решение накъде да поема по-нататък и с какво да се занимавам занапред, ситуацията се усложни драстично, тъй като обичам да правя доста неща, и обикновено, когато правя нещо, то е с много труд и усърдие, в противен случай губи смисъла си. Та, да се върна на темата, след лутане измежду университети избрах именно Софийски университет. Причината обаче беше една специалност, която е също толкова комплексна, колкото и моят характер – Европеистика. От тогава насам, започнах своето приключение в света на възрасните, все пак, и да не си го признавам, вече съм такава. Е, академичната среда, в която попаднах надхвърли и най-смелите ми представи за висшето образование в България – показа ми, че стига човек да има желание и да е готов да положи мнооого труд, накрая успехът му принадлежи.

Нека сега обаче ви разкажа как реших да кандидатствам за стажантската програма в YOUTHub и защо. Е, от известно време се интересувам изключително много от пътувания в чужбина с цел обучение, междукултурен обмен или просто доброволчество. Точно тук пред мен се яви YOUTHub, който не само ми дава редовно информация в какви проекти мога да се включа, но и ги представя по един толкова лесен за разбиране от младите хора начин. Така дойде и моят ред да започна своето приключение, а именно с едно обучение по програма Erasmus + в Дъблин, Ирландия, за което разбрах именно чрез YOUTHub. Там прекарах чудесно, срещнах много различни хора, опознах цяла нова култура, но и научих доста за дигиталните медии и как да бъдем по-информирани, което си беше win-win преживяване. Така реших, че искам да помагам на други млади хора като мен да пътуват и да получават нови знания едновременно. Тогава случайно попаднах на пост в социалните мрежи, че стартира нова стажантска програма в YOUTHub и веднага кандидатствах за позицията „Поддръжка на уебсайт“. След като преминах през финалното интервю, разбрах колко готини са и хората, които стоят зад тази платформа и благодарение на които тя съществува.

Е, толкова за мен. Бих искала единствено да си пожелая ползотворен стаж, а на вас – читателите – да поемате по-често инициативата и да излизате извън комфортната си зона, защото все пак fortune favours the brave. До скоро!