В контраст с времето из улиците на Лондон

Безспорно променливото лондонско време, което много прилича на музикален микс, преминаващ твърде рязко от един ритъм в друг, не е най-приятното нещо, което може да се случи на някого. Затова пък проектите по ЕРАЗЪМ+ най-често спадат именно към тази категория.

Моят пръв сблъсък с Лондон стана възможен благодарение на обучителен курс, организиран от Youth Innovation и подкрепен от Champions Factory от българска страна. Прилагайки методите на неформалното образование и наблягайки основно върху темата за гражданската отговорност и активност, трейнингът определено успя да оправдае важността им и да накара всеки един от участниците да се замисли за културните и ценностни различия между хората, за своето място в обществото и това с какво биха могли да допринесат за него.

Дейностите, фокусирани върху опознаване и изграждане на взаимно доверие между участниците, ни помогнаха да разберем, че въпреки различията помежду ни, резултатът от усърдната взаимна работа винаги е налице. Като една от най-интересните и полезни задачи определено бих могла да избера тази, в която на всеки от нас – привилегированите да имат много от възможностите, които всъщност голяма част от население на земята нямат, му беше отредена роля на някого с много по-ощетен социален статус. Това ни даде възможност да се поставим в обувките на хора от малцинствата, хора с различен цвят на кожата, изповядващи най-различни религии и да придобием представа каква е тяхната социалната реалност, за да може всеки един от нас да прецени дали е редно тя да бъде такава или не.

Понеже има твърде много думи, с които мога да опиша Лондон, предпочитам тук да използвам две, които със сигурност не биха могли да влязат към описанието му – стандартен и еднообразен. Това определено е място, което би могло да предложи по нещо за всекиго – от ценителите на изкуството, през любителите на природните науки и историята, чак до тези, които просто предпочитат да се насладят на спокойна разходка сред природата в някой от безбройните паркове.

Ако нямате достатъчно време в Лондон, а искате да видите възможно най-много от него, панорамна обиколка с някоя от десетките автобусни линии е много добър вариант просто да си позволиш да се изгубиш из града, без всъщност наистина да го правиш. А ако сте от тези, които нямат против да се включат в неочакван танцов маратон по средата на улицата, Chinatown и Soho определено са местата за вас – там винаги ще се намери някого с китара или акордеон, с когото да запеете в един глас или под влиянието на чиито звуци да оставите тялото си да се движи, без значение от дъжда.

Автор: Ивелина Иванова (стажант на YOUTHub, сезон 8)