Деница Иванова: “Да, човек!” – авантюризъм в граници

Привет! 

“Деница е като зеленчуков пай със сирене” – Юлия. Не знам защо точно, но реших да споделя последното описание по мой адрес, което получих наскоро, планирайки меню за студентска вечеря. Инак бих казала съм “just your typical” студентка в Австрия, която намира как да побере доброволчески дейности в календара с лекции и играене на карти. Види се, не съм много добра в това да се представям и в интерес на читателя, ще спестя някой друг хард факт около себе си. Въпреки това въведението трябва да е примамливо.

След дни пътуване с влак и мислене върху смисъла на живота, или по-просто защо правим това, което правим, стигнах до няколко заключения, които поне за мен, а може би и за други са просто “just the way it is”. 

No. 1: Да грабим с пълни шепи от живота и да живеем на максимум звучи прекрасно. Да кажем “искам да обиколя света”, “айде” и пак, тук и там. Като във филма “Да, човече” да сме навити да преоткрием нови неща, да играем куидич в парка (като в Хари Потър) и да чукаме от врата на врата във Венеция, за да гледаме фестивала от нечий балкон. От тук въображението и любопитството могат да ни отведат в най-различни посоки. И както в много истории, така и в моя случай, Еразъм+ възможностите имат значителна роля в моето носене по течението. Надявам се, все повече младежи се възползват от тях и откриват, че значим е всеки един и колко много може да допринесе. Казвайки това, осъзнавам, че не съм участвала в Еразъм проекти от дълго време и причината е била, че не можех да си позволя да правя всичко, което ме интересува. Колкото и да успорва нагласата “Давай, прайм го”, разбрах, че понякога идва момент, когато трябва да си поемеш дъх и да се спреш, защото когато не можеш да се насладиш напълно, не си заслужава. И ето ме тук, след редица преживявания, с интерес и разполагаща със свободно време, в YOUTHub, където виждам смисъл в дейностите и резултата, който имат. 

No. 2: “You are the one to make the best out of it” Нещо, отнасящо се не само към Еразъм обмените и замръзената пица, е да вложим в нещата, които правим, толкова, колкото искаме да получим обратно. Ти си главният отговорен за това колко хубаво ще бъде преживяването и до каква степен ще ти бъде от полза. И дори да не е както си очаквал, може да намериш нещо, което да те заведе напред. Смисълът е да имаш мисъл, ежедневна цел, стремеж, да си изживееш момента.

No. 3: Радвай се на топъл чай и тесте карти, и кажи “Да, само да си доизпия чая!” 

Деница Иванова (Ден)