Драган Загорски: Инфлуенсър? Не, мотиватор!

Здрасти, казвам се Драган и съм … кажи-речи на 22 г. Както казват англичаните „born and raised“ в София, където в момента завършвам бакалавъра си по Международни отношения в СУ. „Св. Климент Охридски“.

Връщайки се четири години назад, мисля, че стажът ми в YOUTHub е доста логична и последователна стъпка. През изминалите години имах шанса да се участвам в множество проекти и събития, като тези, които платформата промотира. В интерес на истината, не веднъж съм се възползвал именно от публикациите на YOUTHub и съм кандидатствал за проекти, споделяни от тях.

Преди четири години, завършвайки Немската гимназия в София, взех решение да остана в България и следвам тук. Малка част от мен съжалява, че направих този избор, защото образованието в България не опроверга очакванията ми, но следването тук ми осигури достатъчно свободно време, за да обърна внимание на важни извънкласни занимания. През тези четири години участвах многократно в младежки обмени и обучения по „Еразъм+“ (в Германия, Полша, Испания и Австрия), бях доброволец на множество събития ( студентски, политически и комерсиални), изкарах няколко стажа ( в държавни институции и НПО-та) и взех участие в обучения и симулации на различни теми.

Всички тези дейности (и още много) извършвах по време на следването си, защото изпитвах празнота, която университетът не можеше за запълни. В този контекст ще си позволя за цитирам Марк Твен: „Никога не съм позволявал на училището да попречи на образованието ми“. Благодарение на платформи като YOUTHub.bg винаги намирах проект, който да допълва професионалното и личностното ми развитие. Лекциите и упражненията в университета (евентуално) дават теоретични познания. Но тази теория не служи никому, ако не се облече в реални действия, ако не излезеш извън аудиторията и не приложиш наученото на практика посредством дискусии, проекти, симулации и стажове, които да доразгърнат познанията ти и да ти покажат реалното приложение на наученото.

Това е причината да кандидатствам за стажа в YOUTHub. Искам да бъда част от екип, който предоставя възможности на младите да се развиват, да пътуват, да опознават себе си и заобикалящия ги свят. Смятам, че каузата на YOUTHub и благородна и работата, която екипът върши, заслужава адмирации ( тук може да пляскаш ). Вярвам, че възможностите дебнат отвсякъде, а младежите притежаваме огромен потенциал за развитие. Тук се появява ролята на YOUTHub, който да представя тези безбройни възможности, за които някои дори и не предполагат. Работата ми в „Младежки Екип Европа“ към Представителството на Европейската комисия и НПО-то „България на младите“ си поставят точно това за цел – постигане на информираност и ангажираност на младите, създаване на възможности и помощ за тяхната реализация. Смятам, че като част от екипа на YOUTHub ще продължа мисията си да помагам на младите да се развиват и опознават, да се учат и да се възползват от заобикалящите ги възможности.

В крайна сметка, успехът идва, когато разделиш „немога“ със запетая. Затова моят съвет е да не спираш да преследваш мечтите си, да опитвате нови и нови неща и да не позволяваш на външни фактори да пречат на развитието ти. Няма „не мога“, има „ не искам“.