Ния Калчева: любовта към новите знания

Здравейте! Казвам се Ния и съм от град Лясковец, който се намира в близост до Велико Търново. Ученичка съм в единадесети клас и изучавам строителството и архитектурата. И не само: вече втора година уча за приложен програмист. Обикновено хората се определят като хора на изкуството или на науките. Е, аз съм и двете.

През целия си живот съм се занимавала с някакъв вид изкуство отдава ми се рисуването, свирила съм и на китара, но главното – 13 години танцувах в местна школа по класически и съвременни танци. В танцовата зала се научих на много важни неща, а именно търпение, упоритост, дисциплина, работа в екип и още редица други.

Архитектурата е навсякъде около нас и не ни представя едни прости фасади, а изобщо ни предразполага психически към околната среда. Знаете, едно е да видите една мазилка в студени цветове, колкото да отбие номера, и съвсем друго една фасада с орнаменти и красиво съчетани цветове, които да са радост за очите ни. Винаги съм забелязвала всички онези малки детайли, които дават лице на сградата. Чрез архитектурата мога да дам израз на талантът си за рисуването и да влияя на хората.

А програмирането също е нещо от уникално – от нищо създаваш нещо голямо и толкова функционално.

Имам особен интерес и към езиците. Всеки един е различен и красив по свой си начин. Владея един чужд език на високо ниво и три на средно ниво и ще да продължавам да се уча още и още. Езиците ни дават достъп до толкова много неща – знания, възможности, контакт с други култури – не е ли прекрасно?

Обичам да се занимавам с още куп неща, но ще спра до тук. Най-общо казано аз съм човек, който се учи от грешките си, винаги упорства и търси нови възможности и преживявания. За мен е важно да използвам свободното си време правилно, така че да не съжалявам за нито един миг и да не го губя напразно. Светът ни предоставя неизброими възможности и искам да се докосна до колкото се може повече от тях!

Попаднах на сайта на YOUTHub съвсем случайно преди месец-два, когато гледах клипче, свързано с кариерното ориентиране в сайта на Уча.се. Реших да го проверя и останах много приятно изненадана. Досега съм участвала в проект по Еразъм+ само веднъж, а беше незабравимо преживяване. Отидох в Германия на обучителна практика, но успях да видя и много забележителни неща. Освен това аз съм абсолютно точен човек, дори на моменти перфекционист и да отида в такава държава за мен беше същински рай.

От тогава ми се иска да отида на още такива практики или обмени, но не знаех как да ги намирам и да получавам информация за тях. Ето затова бях страшно благодарна да видя, че съществува такъв вид платформа, която представя точно и ясно такива събития.

Видях и публикацията им за този стаж и си казах „Защо да не опитам? Ще бъде нещо ново и интересно.“ Не знаех какво да очаквам, но пък и не таях големи надежди, че ще бъда приета при условие, че можеха да кандидатстват хора до 24-годишна възраст, които следователно ще имат много по-голям опит и знания. Затова наистина много се зарадвах, когато разбрах, че ще бъда част от екипа на YOUTHub, за мен наистина ще е голямо удоволствие!