Не дали, а защо. „Професия“ доброволец

Запознайте се с Ива Николова и Ева Николова. Макар че са с еднакви фамилии, имат доста сходен вкус към момчета и двете пият кафето си с мляко и две захарчета, те всъщност са доста различни. Ако не вярвате, попитайте ги какъв е смисълът от това да бъдеш доброволец. Точно на този въпрос те ще потърсят отговор по време на младежкото събитие Future Makers 2020, което на 21 ноември ще разкаже историите на 11 момичета и момчета, открили своето призвание.

А призванието на Ива и Ева, то е ясно, е свързано с доброволчеството. Срещнахме се с тях, за да ни разкажат от първо лице (множествено число) каква е тяхната мотивация да даряват времето и енергията си за каузите, в които вярват. Нямаме търпение да ги видим „в действие“ на Future Makers 2020!

А сега – към интервюто.

Избрали сте да се включите във Future Makers 2020 с тема, свързана с доброволчеството. Защо ви е важно да говорите по този въпрос?

Ева: Всичко започна от едни доста плашещи статистики, с които се сблъскахме, подготвяйки проект по „Свят и личност” в дванадесети клас. Едно от най-авторитетните световни проучвания (CAF World Giving Index 2018) сочи, че само 5% от българите даряват свободното си време. Това ни поставя на предпоследно място в класация, в която участват 145 държави.

Ива: Това е болезнена тема, която в началото се опитвахме да избягваме, но бързо разбрахме, че ако искаме да променим плашещата статистика и обществените нагласи, трябва да говорим. Искаме повече млади хора да вникнат в идеята на доброволчеството и да разберат защо е важно да се ангажират с обществено значими каузи. Ще излезем на сцената на Future Makers, за да им докажем, че доброволчеството не е досадно задължение, а начин на живот, който може да им донесе изключително много позитиви.

Двете имате много различни схващания за това какво „носи“ доброволчеството. Ако трябва да отговорите на въпроса „Защо да доброволствам?“ с едно изречение, какво би било то за всяка от вас?

Ева: Няма по-истинско и искрено нещо от това да даваш, без да очакваш нещо в замяна.

Ива: Доброволствай, защото е един прекрасен път към развитие на самия теб, чрез развитието на другите.

А какво „взима“ доброволчеството? Пак в едно изречение.

Ева: Доброволчеството взима, както и всичко останало, време и енергия.

Ива: Каквото и дава − всичко!

Вие доброволствате активно. Как избирате каузите, които да подкрепяте?

Ева: По-често се случва каузата сама да те избере. Независимо какво харесваш, какво те влече, какво обичаш и намираш за ценно, винаги има кауза, която отговаря на твоите виждания.

Ива: Те ни откриват! Всеки показва по някакъв начин, че има нужда от помощ, важно е просто някой да го забележи.

По какви проекти работите доброволно в момента?

Ева: Проектът, по който аз работя активно в момента, е T.R.A.P. – Trotoara room for angry people, осъществен от фондация „Тротоара“. Това е физическо място с няколко напълно оборудвани зали: звукозаписно студио и репетиционна, компютърна зала, зала за срещи и запознанства, работилница за рециклиране и т.н. Каузата са младите − тийнейджъри между 14 и 19 години, които използват цялата материална (и не само) база напълно безплатно.

Ива: Аз се занимавам с младежката организация BBYO. Децата и младежите в нея са на възраст между 14 и 18 години, като измежду тях всяка година се избират шестима, които да мислят, организират и водят програмите през годината. Моята задача е да бъда там за тези шест момичета и момчета, да им помагам с разрешаването на евентуално възникващи проблеми и понякога да ги критикувам (прощават ми, на последната ни среща само ги хвалих и чак им стана странно). Те са мотивирани и пълни с идеи млади лидери, удоволствие е да бъда част от развитието им. Отделно осъществявам връзката на българския клон с тези от цял свят.

Как съчетавате доброволческата дейност с останалите си задължения?

Ева: Доброволческата дейност по нищо не се различава от която и да е друга дейност. Съответно съчетаването не е по-различно от това как съчетаваш спорта, ученето, работата, приятелите и т.н.

Ива: Лесно, то не е отделно нещо и със сигурност не е „задължение”. Доброволчеството може да бъде част от всяко нещо, което правим. То невинаги е голям и сложен проект, понякога е символичен жест, усмивка или вдигнат и подаден предмет.

Как ви помага в личен и професионален план това, че се изявявате като доброволци?

Ева: В личен план − да видиш как създаваш, развиваш и даваш, носи огромно удовлетворение. Всеки безвъзмезден труд дава колкото на каузата, толкова и на теб самия. В професионален план − безценен опит, за който иначе би платил; пълноценно общуване, контакти и приятелства; най-добрата дейност за придобиване на меки умения.

Ива: Хората, които срещам ме вдъхновяват с нови идеи, гледни точки и най-важното – зареждат ме с енергия! Доброволчеството често ни изкарва от комфортната ни зона и съответно разширява границите ѝ. Прекрасно е!

Какво бихте посъветвали хората, които имат желание да направят първи стъпки в доброволческата „професия“?

Ева: Съветът ми към всички бъдещи доброволци − бъдете искрени, отдадени, търпеливи и не се отказвайте. Не всеки път попадаме на правилната кауза − хора сме, имаме различни възгледи върху света. Обещавам, няма по-прекрасно нещо от това да намериш своята среда, своята общност, с която гледате и вървите в една посока.

Ива: Да отворят широко очи и да пристъпят в този магичен свят. Да огледат света около себе си, всичко останало ще се подреди от само себе си 🙂

Кои са трите неща, които искате участниците във Future Makers 2020 да си „откраднат“ от вашата презентация?

Ева:

1) Няма никакво значение какъв е мотивът ви да станете доброволци, просто го направете.

2) Няма начин да не получите нещо от уж безвъзмездния си труд.

3) Доброволчеството е искрено, забавно и страхотно приключение.

Какви други теми ще бъдат представени по време на събитието?

Ива: Всички останали теми, които ще бъдат представени на Future Makers, са невероятно разноцветни, интересни, вълнуващи, с лична история и много вложена емоция. Ще разберем защо ни е важен екип, за да успеем; защо не е нужно да сме перфектни, за да сме страхотни; какво ни кара да сменим драстично посоката, в която вървим и защо това не е нито грешно, нито страшно; как АЗ мога и променям света всеки ден и към лошо, и към добро; колко са големи мечтите. И това е само малка част от всичко, на което ще можете да се насладите на 21 ноември онлайн!

За да чуеш историята на Ива и Ева и тази на други млади хора, предприели по различни интересни професионални пътища, регистрирай се безплатно за онлайн събитието Future Makers на 21 ноември ТУК.