“Пет стотинки”

Подкасти: всеки има по един, но само някои от тях са наистина добри.

Днес ще ви запознаем с един смислен проект, създаден от двама иновативни българи на име „Пет стотинки“. Какво е „Пет стотинки“? По думите на водещите това е „подкаст за желанието ни да бъдем нормални“. Те твърдят, че животът е изпълнен със смисъл и искат да вярват, че е така, въпреки обстоятелствата и идиотите наоколо. Това е един подкаст, който се занимава с ценностите. Ще чуете истории на хора със смисъл. Хора, даващи смисъл и на света наоколо.

Накратко за създателите:

Сашо е директор на Фондация 42 и от вече повече от 8 години се занимава с организацията на мотивационни събития в България, свързани с изграждането и развитието на общности, провокирането на активна гражданска позиция и насърчаване на дарителството, социалното предприемачество и доброволчеството. Най-разпознаваемото сред тях е Форум КЛЮЧ.

Ина е един от онези хора, които най-добре описват поговорката “шило в торба не стои”. Тя е в екипа на Зона 21 – зона за развитие на уменията на 21 век, била е председател на Националния младежки форум, все още е част от екипа на Дружеството на ООН за България, работи по проекти, насърчава доброволчески инициативи, обучава хора и страда от хронична липса на свободно време. Затова и се включва и в този проект.

Всеки епизод ще ви накара да мислите, а Ина и Сашо ще ви дават по 5 стотинки и ще ви накарат да ги направите на нещо смислено. Те ще ви запознаят с хора, чиито истории си заслужава да се чуят – от режисьори и писатели до собственици на индонезийски ресторант.

Ако някога сте се чудили каква е дефиницията за нормалник, как се пишат песни, какво е да си свободен, в каква държава искаме да живеем и какво ни кара да излизаме на улицата, какво е да си баща в истинския смисъл на думата – ще искате да чуете този подкаст.

Лично моят любим епизод е четвърти, а именно с госта Боян Бакърджиев, който разказва за бащинството, пюрета и детски колички, но по начин, по който ще ви накара както да се смеете истински, така и да надникнете в живота на едно младо българско семейство с всичките му трудности и радости.

В случай, че все още се чудите, защо пък да отделите от ценното си време за да слушате разговор между хора, които дори не познавате, нека ви дам няколко причини:

  1. Най-голямото предимство на слушането на подкасти (за разлика от гледането на телевизия) е, че можете да слушате в движение! Можете да се забавлявате или да научите нов урок, когато пожелаете, където и да се намирате и то напълно безплатно.
  2. Може би няма да се изненадате да научите, че най-голямата аудитория за подкасти са образованите хора. Сега може би си мислите, че това е малко снобско, но ние смятаме, че всеки трябва да се възползва от образователните и ангажиращи забавления на подкастите, независимо от това откъде идва и какво прави.
  3. Една от причините подкастът да е страхотен като образователен инструмент е, че е изключително достъпен; той е начин за обикновения човек да комуникира с масите без използването на масови медии. Това означава, че експерти от милиони индустрии могат лесно да споделят вътрешни съвети и вместо да четете объркващи ръководства или да потъвате в безполезна информация, можете да се учите директно от знаещи хора.

Ако си казахте поне веднъж „Защо пък не?“, посетете „Пет стотинки“ и чуйте какво e да си нормалник (в този доста ненормален свят)!

Автор: Анита Георгиева