Първият пътеводител за проверка на фактите в българската дигитална среда

В Денят на народните будители, споделяме за съвременните будители на 21 век, а именно Георги Ауад, Мария Черешева, Петър Галев и Росен Босев, които създадоха първият пътеводител за проверка на фактите, адаптиран за българската дигитална среда.

Наричаме ги будители, защото в тежки времена като тези, в които ни постави 2020, те се изправиха срещу всички форми на дезинформацията, с които е залято обществото ежедневно. Те обръщат специално внимание на различните видове дезинформация, как и защо се разпространяват те и най-важното как да ги познаем и да проверим каква е истината. Освен, че представят основните инструменти за проверка на фактите, се представят и българските бази данни, които можете да използвате за вашите материали и журналистически разследвания. Освен теоритично представената информация, чрез конкретни примери и казуси, се илюстрира пътя и целите на дезинформацията и как тя достига до традиционните медии.

Наръчникът  е безплатен, общодостъпен, удобен за използване и съдържа препратки към множество полезни ресурси. В него чрез графики и по най-достъпен начин е описана нужната информация в помощ на разследващите журналисти, но е и от полза за всички представители на гражданското общество, за които разобличаването на фалшивите новини и дезинформацията е кауза и необходимост. Всеки може да изтегли и използва наръчникът от тук.

Пътеводителят е част от проекта „Проверка на фактите: Създаване на общността“, който Асоциация на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) изпълнява с подкрепата на Програмата за малки грантове към Посолството на САЩ. 

Източник: АЕЖ-България