EURES – възможност за трудова мобилност

Трудовата мобилност представлява преместване и възможност за намиране и започване на работа или стаж из някоя от страните-членки на ЕС, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Обединеното кралство. Принципът на ЕС за свободното движение на работници е в основата на едно от най-важните ни права като граждани на съюза. Но понякога преместването в друга държава и търсенето на работа е изключително труден процес. Затова е създадена EURES – мрежа, обединяваща службите по заетост в Европа.

Какво можете да намерите в платформата на мрежата EURES?

  • Възможност за изготвяне на автобиография (Europass);
  • Множество обяви за вакантни работни места;
  • Система, която спомага търсенете на възможни позиции спрямо CV-то на кандидата;
  • Достъп до информация за условията на живот и труд в държавите, като данъци, пенсии, здравно и социално осигуряване;
  • Информация относно необходимите документи при преместване с цел легално пребиваване в страната, както и при търсене на работа;
  • Насоки при търсене на квартира/жилище;
  • Информация относно шофьорските книжки и възможността за преместване с превозно средство.

За млади хора, които все още не са участвали и намирали работа чрез платформата, е налице Your first EURES job. За намиране на първата си работа на EURES можете да получите информация относно обявите, съпоставяне на свободните позиции с вашите квалификации и съдействие при кандидатстване. За повече информация относно програмата, можете да прочетете ръководството.

В България основен участник в мрежата на EURES е Агенцията по заетостта. Ако проявявате интерес, можете да отидете в най-близкото бюро по труда и да попитате. В бюрата има консултанти, които с удоволствие ще окажат съдействие. Другата ви възможност е да проверите сайта на EURES за България за повече информация.

Ако се чудите дали чужбина би представлявала възможност за вас да се развивате и да намерите своето място под слънцето, колкото и да е трудно, давайте.

Автор: Радослава Качорина